Infofinanciar > Info > Creșteri de salarii și vouchere timp de patru ani de zile! Cine sunt românii care vor beneficia de acești bani în plus
Info

Creșteri de salarii și vouchere timp de patru ani de zile! Cine sunt românii care vor beneficia de acești bani în plus

bani de la stat (sursă foto: adevarul.ro)
sursă foto: adevarul.ro

Se anunță majorări de salarii cu până la 60% pentru cadrele didactice din România, potrivit informațiilor oferite de ministrul Educației, Ligia Deca. Această veste vine după ce oficialii din educație au anunțat deja că profesorii se vor bucura și de vouchere de vacanță anul acesta, potrivit unui proiect ce are ca termen de finalizare anul 2026.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat recent că a discutat cu colegii de la Guvern despre o posibilă majorare a veniturilor lunare în cazul profesorilor, o creștere despre care se vorbește acum că ar fi de 60%. Conform celor declarate de ministerul Deca, se urmărește acum ca profesorii debutanți să fie încurajați de către stat.

60% în plus la salariu pentru profesori

„Avem niște grile pe care le-am elaborat în lunile noiembrie, decembrie, ianuarie și pe care le-am transmis către Ministerul Muncii și către cabinetul Primului-ministru, pentru că este esențial să avem o creștere salarială consistentă, pe măsura rolului dascălilor. Grilele pe care le-am transmis prevăd o creștere în medie de 60% a salariilor”, spune Ligia Deca, în cadrul unei emisiuni de pe postul național de televiziune.

Oficialul a pus problema situației dificile a mediului educației din țara noastră prin faptul că tot mai mulți tineri nu ar mai dori acum să urmeze o carieră la catedră. Ministrul Educației a mai adăugat astfel că: „Avem nevoie de salarii mult mai motivante pentru debutanți, noi am introdus chiar o bursă la valoarea salariului mediu de economie pentru cei care urmează masterul didactic, de exemplu, ca să îi motivăm pe cei mai buni absolvenți să meargă în această profesie”, a mai declarat Ligia Deca.

Problemele salariale ale oamenilor din educație

În cadrul aceleiași emisiuni de televiziune, oficialul de la Palatul Victoria a mai motivat și de ce s-a ajuns la decizia de elimina din Legile Educației prevederile ce fac referire la salariile profesorilor. „Pentru mine, această garanție de salarizare decentă, pe măsura contribuției profesorilor la tot ce înseamnă dezvoltarea societală, a fost o prioritate. De aceea a și rămas acea prevedere până la discuția din Guvern, până la aprobarea legilor în Guvern”.

„Atunci a existat o discuție între liderii coaliției și federațiile sindicale, la care am participat, unde angajamentul politic pentru că grila să plece de la salariul unui debutant, care să fie salariul mediu pe economie, angajamentul politic rămâne. Coaliția s-a angajat ca acesta sa fie punctul de plecare pentru salariile dascălilor. Însă s-au ridicat îngrijorări de ordin tehnic, de tehnică legislativă, spunându-se ca în elaborare se află legea salarizarii unitare, care include toate grilele pentru toate sectoarele publice și nu putem avea prevederi paralele în legi speciale, existând un risc de neconstituționalitate. În opinia mea, e mai puțin important în ce lege trecem această garanție”, a mai adăugat ministrul Deca.

Fără reduceri bugetare în cazul dascălilor

Astfel, oficialul a mai menționat că, în cazul salariilor directorilor de instituții școlare, și acestea vor avea parte de o majorare. Se urmărește în acest sens sprijinirea celor mai buni manageri de școli din România.

Astfel, în ceea ce înseamnă educație și oameni ce lucrează în acest domeniu în țara noastră și al salariilor lor, nu se va pune problema reducerilor bugetare: „Nu putem tăia de la Ministerul Educației ​dacă vrem un viitor sustenabil”, a spus Ligia Deca, citată de romaniatv.net.