Infofinanciar > Lumea la zi > Creșterea economiei germane, motiv de bucurie pentru Europa! Criza nu ne va afecta atât de tare pe cum credeau specialiștii
Lumea la zi

Creșterea economiei germane, motiv de bucurie pentru Europa! Criza nu ne va afecta atât de tare pe cum credeau specialiștii

cursdeguvernare.ro
FOTO:cursdeguvernare.ro

În cel de-al treilea trimestru al anului curent, economia Germaniei a crescut peste așteptările specialiștilor, datorită consumului privat. Potrivit acestor date, recesiunea care se apropie nu ne va afecta atât de tare cum se credea inițial. Motorul economiei europene, Germania, a înregistrat cu creștere de 0,4%, de la un trimestru la altul, cu un punct procentual peste estimările inițiale. Conform datelor ajustate în funcție de prețuri și de factorii sezonieri, publicate în cursul zilei de vineri, economia a crescut în ritm anual cu 1,3%.

Datele obținute de Reuters în urma intervievării analiștilor indicau o creștere economică de 0,3% față de precedentele trei luni și de 1,2% față de trimestrul al treilea din anul precedent. Însă, Produsul Intern Brut (PIB), va urma să scadă în ultimele luni ale anului, situația care se va repeta și în primul trimestru al anului viitor.

Germania își confirmă statutul de prima economie a Europei

În trimestrul al doilea, economia Germaniei a stagnat pe fondul războiului din Ucraina, având în vedere și criza pandemică. Sistarea aprovizionării a dat mari bătăi de cap acestui sector german, care s-a aflat în pragul unei prăbușiri.

În perioada aprilie-iunie cheltuielile mai mari ale gospodăriilor și Guvernului de la Berlin au susținut economia, dar la capitolul importuri exporturi aportul balanței comerciale a fost unul negativ.

Biroul german de statistică indica faptul că „ Condițiile dificile din economia mondială, inclusiv pandemia COVID-19, întreruperile din lanțurile de aprovizionare și războiul din Ucraina, se reflectă în mod clar în evoluția economică pe termen scurt”.

Totuși, pentru primul trimestru economia Germaniei a înregistrat o creștere peste estimările inițiale, datele au fost revizuite pozitiv cu o creștere de 0,8% față de lunile precedente, comparativ cu un avans de 0,2% raportat anterior. Comparativ cu trimestrul al doilea al anului trecut, PIB-ul a crescut cu 1,4% în termeni modificați în perioada aprilie-iunie.

Statele europene care au înregistrat creșteri economice

Potrivit datelor furnizate de EUROSTAT la finalul lunii iulie, economia la nivelul european a crescut, de asemenea, cu 0,7% în cel de-al doilea trimestru. Cea mai mare creștere a fost înregistrată de Suedia cu cu 1,4%, date valabile pentru al doilea trimestru, urmată de Spania și Italia cu 1,1% respectiv 1%. În timp ce economia Franței revine pe pozitiv, cu o creștere de 0,5% după ce a înregistrat un declin neașteptat în primul trimestrul al anului.

Față de aceeași perioadă a anului precedent, Produsul Intern Brut ajustat sezonier a crescut cu 4%, creștere înregistrată atât în zona euro cât și UE. Inflația din zona euro pentru perioada menționată a crescut de la 8,6% la 8,9% din iunie până în luna iulie.

În aceste condiții, Banca Centrală Europeană a fost determinată să ridice semnificativ dobânzile în luna septembrie, după creșterea neașteptată operată la ședința politică monetară de la finalul lunii iulie, potrivit profit.ro.