Infofinanciar > Info > Crește interesul românilor în energie regenerabilă, panouri fotovoltaice și pompe de căldură. Tot mai mulți vor să investească
Info

Crește interesul românilor în energie regenerabilă, panouri fotovoltaice și pompe de căldură. Tot mai mulți vor să investească

energie regenerabilă locuri de muncă (sursă foto: capital)
Sursa foto: arhiva companiei

Un procent de 77% dintre români ia în calcul o investiție în surse de energie regenerabilă, panouri fotovoltaice și/sau pompe de căldură. Aceste date reies în urma unui studiu realizat de platforma despre-energie.ro. Reprezintă un proiect al E.ON și Delgaz Grid.

Una dintre întrebările din sondaj a fost „Ce măsuri aţi lua în plus pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice a locuinţei?”. La aceasta, o mare parte dintre respondenții români, 46,3%, au declarat că iau în calcul schimbarea sistemului de încălzire cu unul mai eficient.

Un alt procent de 35,7% a declarat că dorește să își izoleze termic pereții. Aproximativ 22% au transmis că iau în considerare înlocuirea ferestrelor vechi. De asemenea, 25,5% au transmis că au în gând să instaleze un sistem de ventilație pentru recuperarea căldurii.

Utilizarea energiei

„Conform cercetării, 45,3% dintre locuinţele celor chestionaţi au fost supuse unui audit energetic. Auditul energetic oferă o evaluare detaliată a modului în care energia este utilizată şi pierdută într-o locuinţă, oferind proprietarilor informaţiile necesare pentru a face îmbunătăţiri semnificative. Interesant, de asemenea, este că 74,4% dintre cei care au locuinţa auditată energetic locuiesc în mediul urban şi doar 25,5% în mediul rural”, se menționează într-un comunicat E.ON.

În această situație, aproximativ 77% dintre persoanele care au răspuns la acest sondaj iau în considerare o investiție în surse de energie regenerabilă, panouri fotovoltaice şi/sau pompe de căldură. Conform informațiilor transmise de reprezentanții E.ON, un număr mare de gospodării au parte de obstacole în realizarea acestui pas. Cel puțin în prezent.

Printre piedicile pe care le întâlnesc aceștia se regăsesc constrângerile locative (indicate de 25,8% dintre respondenţi) şi de limitările financiare (29,3%).

Persoanele care au implementat deja aceste schimbări și au realizat investițiile sunt cetățeni ale căror venituri sunt unele moderate spre înalte. De semenea, aceștia mai sunt și cei care au un nivel ridicat de educație.

Aceste detalii arată faptul că accesul la informație și resurse financiare sunt aspecte extrem de importante. Ele au un rol crucial în adoptarea tehnologiilor verzi, se mai arată în comunicat.

O preocupare importantă

Eficiența energetică a locuinței s-a transformat într-o preocupare extrem de importantă printre gospodăriile de la noi din țară. 80% dintre români au declarat că au investit în proiecte de izolație termică a casei. Motivul pentru care au realizat acest lucru a fost pentru diminuarea consumului inutil de energie. În acest fel ei economisesc și sume considerabile de bani, dar protejează și mediul înconjurător.

„Izolarea ferestrelor, uşilor şi pereţilor poate avea un impact semnificativ în prevenirea pierderilor de căldură, reprezentând un pas esenţial în direcţia eficienţei energetice. Astfel, ferestrele de tip termopan sunt deja folosite pe scară largă (88% dintre locuinţe), dar interesant de remarcat este faptul că foarte mulţi români au realizat, cu precădere în ultimii ani, lucrări de izolare exterioară a pereţilor (75,7%) sau interioară (26,6%), combinate cu cele de izolare a acoperişului (22%) sau a podelei (circa 15%)”, se mai menționează în comunicat.

Construirea capacităților energetice

George Niculescu, președintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), a fost prezent în cadrul unui eveniment de specialitate. În cazdrul acestuia, el a declarat că sunt în curs de construire 145 de capacități energetice. Acestea se construiesc în baza autorizațiilor de înființare pe care autoritatea de reglementare le-a emis, potrivit raportărilor din luna martie a acestui an. O mare parte dintre acestea sunt în fotovoltaic și eolian.

„Avem, în raportările din luna martie 2024, un număr de 145 de capacităţi energetice în curs de construire, în baza autorizaţiilor de înfiinţare pe care autoritatea le-a emis. Nu este şedinţă în care să nu aprobăm noi autorizaţii de înfiinţare pentru noi capacităţi de producţie.

Efervescenţa sectorului de regenerabil se vede pentru că 90% dintre ele sunt în capacităţi în fotovoltaic sau eolian”, a declarat George Niculescu. El a fost prezent la conferința cu tema „Provocări pentru şi de la regenerabile”, organizată de Focus Energetic.

Oportunități de investiție

Oficialul a evidențiat faptul că investițiile în sectorul regenerabil aduc oportunități semnificative pentru consolidarea sectorului energetic de la noi din țară.

„Dacă sectorul regenerabil se împarte în două, mai nou avem un actor foarte important, prosumatorul, pe care îl punem tot în partea de regenerabil, care astăzi a atins capacitatea de producţie din fotovoltaic dispecerizabilă de 1.626 de MW.

Prosumatorii însumau 1.554 de MW, la 29 februarie, conform ultimelor date pe care le avem, deci aproape unu la unu cu capacitatea fotovoltaică dispecerizabilă. Evident că trendul este ascendent, atât din punct de vedere al investiţiilor dispecerizabile, cât şi din punctul de vedere al consumatorilor. Investitorii au în continuare apetit spre a investi în acest sector”, a mai transmis George Niculescu.

Investiții importante

Un alt aspect pe care l-a mai subliniat George Niculescu este acela că investiţiile în sectorul energetic şi cel regenerabil sunt foarte importante în continuare.

„Întotdeauna am fost adeptul unui mix de producţie echilibrat, cu o componentă serioasă pe parte de regenerabil. Evident că trebuie să vorbim şi de investiţii care să producă energie electrică în bandă – şi sunt bucuros că proiectele reactoarelor 3 şi 4 ale Centralei de la Cernavodă sunt pe un drum bun, investiţiile de la Mintia decurg conform planului, Iernutul, la fel. Deci, vom avea energie în bandă. Sunt convins că investitorii din sectorul regenerabil iau în considerare capacităţile de stocare atunci când îşi proiectează investiţiile”, a mai declarat șeful ANRE.

Angajamentul Guvernului

Șeful ANRE a mai transmis că s-a observat angajamentul Guvernului şi a statului român, în general, faţă de aceste investiţii, în ceea ce ține de cadrul legislativ.

„Dacă înainte, în primul val al investiţiilor în sectorul regenerabil, cel mai mare risc era riscul legislativ, chiar în timpul perioadei în care am avut modificări dese ale Ordonanţei 27, aceste modificări au exceptat noile investiţii în regenerabil. Desele modificări ale Ordonanţei 27 au exceptat noile investiţii, suprataxarea neaplicându-se producătorilor de energie din surse regenerabile car urmau să investească şi să-şi termine capacităţile de producţie”, a mai informat George Niculescu, conform adevarul.ro