Infofinanciar > Lumea la zi > Cresc salariile minime cu 34% de la 1 iulie! Vești bune pentru milioane de cetățeni
Lumea la zi

Cresc salariile minime cu 34% de la 1 iulie! Vești bune pentru milioane de cetățeni

bani bogati (Sursă foto: economedia.ro)
FOTO: RADIO IMPULS

De la 1 iulie, în Turcia se majorează salariul minim lunar cu 34%, în contextul în care puterea de cumpărare a turcilor este serios afectată de inflația uriașă, în luna octombrie a atins 85,5%, cel mai mare nivel din ultimii 24 de ani.

Comisia de stabilire a salariului minim, formată din muncitori, angajatori și reprezentanți guvernamentali, s-a întrunit sub egida Ministerului Muncii și Securității Sociale.

În urma studiilor efectuate de Comisia de stabilire a salariului minim pentru a determina creșterea interimară a salariului minim în 2023, ministrul Muncii și Securității Sociale, Vedat Ișikhan, președintele TURK-IȘ, Ergun Atalay, și președintele Consiliului de administrație al TISK, Ozgur Burak Akkol, au apărut în fața camerelor de luat vederi și au anunțat noul salariu minim.

Salariul minim va crește în cu 34%

Ministrul Vedat Ișikhan a subliniat că scutirea de impozit pe salariul minim, aplicația „Steagul Alb”, stimulentele pentru angajare și sprijinul acordat după dezastrul provocat de cutremur sunt doar câteva dintre studiile privind viața profesională și a declarat următoarele: „Aș dori să le mulțumesc tuturor sindicatelor și colegilor noștri care au contribuit la activitatea comisiei noastre cu opiniile și recomandările lor. Prima noastră activitate după preluarea ministerului a fost subiectul salariului minim.

Acest rezultat, care va afecta în mod direct sau indirect toate sectoarele, în special lucrătorii noștri, este de mare importanță în ceea ce privește reflectarea hotărârii președintelui nostru de a nu-i presa pe cetățenii noștri în inflație. Am încercat să stabilim salariul minim la un nivel care să îi satisfacă pe lucrătorii noștri, să protejeze locurile de muncă și să asigure continuitatea producției. Am realizat o creștere intermediară la o rată care include cota de ajutor social, mult peste rata inflației de 34%”.

Valoarea salariului minim brut care va intra în vigoare în a doua jumătate a anului 2023 a fost stabilită la 13. 414 lire, iar cea a salariului minim net la 11. 402 lire (echivalentul a 480 de dolari). Prin această majorare, am realizat o creștere intermediară cu o rată de 34 la sută, care include și cota de ajutor social, mult peste rata inflației. Comparativ cu a doua jumătate a anului trecut, am majorat salariul minim cu 107 la sută. Am crescut salariul minim nominal de 61 de ori față de 2002. În termeni reali, am obținut o creștere de aproximativ 312 la sută.

Astfel, nu am asuprit populația activă la inflație, dar am acordat o parte semnificativă din creștere în bunăstare. De asemenea, aș vrea să explic că vom continua să aplicăm sprijinul pentru salariul minim, pe care l-am aplicat ca fiind de 400 lire turcești în ultimele șase luni, la 500 lire în următoarele șase luni” a declarat oficialul turc.

Cifra stabilită corespunde în prezent la 486 de dolari

După ce ministrul Vedat Ișikhan a anunțat noul salariu minim, i-a dat cuvântul președintelui TURK-IȘ, Ergun Atalay aceste din urmă dorește ca inflația să fie ținută sub control și a declarat: „În perioada următoare, inflația ajunge la un anumit punct și ne menținem puterea de cumpărare. Dacă inflația nu atinge un anumit punct, creșterea salariilor nu are sens. Sperăm ca prețurile de pe piață să fie aduse sub control cât mai curând posibil. Fie ca noua cifră a salariului minim să fie benefică pentru țara noastră” a subliniat Ergun Atalay.

Amintind că în iulie anul trecut a existat o creștere intermediară a salariului minim de aproximativ 30% , Atalay a adăugat faptul că:

„A existat o creștere intermediară de 34 la sută în luna iulie a acestui an. Atâta timp cât inflația nu se oprește, majorarea nu are niciun sens. Cifra stabilită corespunde în prezent la 486 de dolari. Acesta este cel mai înalt nivel al salariului minim în dolari. Nu este un lucru perfect, dar în condițiile actuale, asta trebuie făcut. Am depus eforturi maxime în beneficiul tuturor părților interesate”.

Ozgur Burak AKKOL, președintele Consiliului de Administrație al TİSK, a subliniat faptul că lucrătorii, angajatorii și guvernul au convenit asupra unei creșteri intermediare a salariului minim și a spus: „Am fost de acord cu o creștere interimară a salariului minim. Acest acord este, de asemenea, un sacrificiu în sine. Aș dori să subliniez acest lucru. Pe tot parcursul procesului, am colaborat la maximum în beneficiul tuturor părților interesate. Am lucrat pentru o cifră echilibrată care a ținut cont de așteptările colegilor noștri și ale întreprinderilor în cadrul dialogului social. În calitate de organizație, sunt încântat să spun „da” acestei cifre, care are grijă atât de angajații și muncitorii noștri, cât și de afacerile noastre și de ocuparea forței de muncă, împingând la maximum toate mijloacele noastre”, potrivit turkis.org.