Info

Cresc din nou ratele! La ce cote a ajuns indicele ROBOR

ROBOR - sursa foto - fanatik.ro
ROBOR - sursa foto - fanatik.ro

Potrivit statisticilor BNR, indicele ROBOR la trei luni, utilizat la stabilirea dobânzilor variabile la creditele în lei, a crescut miercuri, 21 septembrie  de la 7,91% la 7,92%. Indicele era de 3,02% la începutul anului și a fost raportat la 4,25% în martie.Când Rusia a lansat războiul împotriva Ucrainei, pe 24 februarie, indicele a început să crească și a ajuns la nivelul actual, urcând de la 3,56% pe 23 februarie la 3,61% în prima zi de război.

Indicele ROBOR la trei luni a fost de 1,98% la începutul anului 2021, comparativ cu începutul anului 2022.  Indicele ROBOR la șase luni, utilizat pentru estimarea dobânzilor ipotecare cu dobândă variabilă în lei, a crescut la 8,07%, de la 8,06% în ședința precedentă. În ceea ce privește indicele ROBOR la 12 luni, care măsoară rata dobânzii plătită la creditele în lei luate de băncile comerciale de la alte bănci comerciale ,  acesta a crescut de la 8,20% la 8,22%.

ROBOR reflectă rata medie a dobânzii la care băncile din România se împrumută reciproc, în lei.  IRCC se aplică cu un decalaj de un trimestru față de perioada de referință și se bazează pe rata medie a dobânzii la care băncile se împrumută între ele. BNR determină indicele în fiecare zi ca medie aritmetică a cotațiilor utilizate de cele 10 bănci pe care Banca Națională le-a ales ca referință.

Ratele pot crește cu 30%

Cele mai importante influențe asupra evoluției ROBOR sunt cele legate de politica monetară a BNR, de lichiditatea pieței, de inflație și de politica fiscală. Din primăvara anului 2019, un nou indice de referință, indicele trimestrial de referință pentru creditele de consum (IRCC), a înlocuit ROBOR pentru creditele retail noi denominate în lei. BNR va publica noul nivel al IRCC pe 30 septembrie. Pe baza tranzacțiilor pe care BNR le-a publicat anterior, analiștii bancari prevăd că noul IRCC , care va intra în vigoare după 2 octombrie 2022, va crește de la 2,65% în prezent la peste 4,08%. În esență, dobânzile pe care le vor plăti debitorii împrumuturilor legate de IRCC vor face ca ratele dobânzilor la credite să crească cu 25% până la 30%. Potrivit lui Adrian Codîrlașu, vicepreședinte al CFA România, IRCC se va situa între 5% și 6,5% până la sfârșitul primului trimestru din 2023, deși este îndoielnic că dobânzile la creditele cu dobânzi legate de IRCC vor crește la același nivel cu cele legate în prezent de ROBOR, conform Economica.