Infofinanciar > Info > Cât înseamnă creditele cetățenilor pentru PIB-ul României? Volumul acestora se ridică la 461 miliarde lei
Info

Cât înseamnă creditele cetățenilor pentru PIB-ul României? Volumul acestora se ridică la 461 miliarde lei

Băncile românești care intră în topul celor mai valoroase branduri bancare creditele
sursa foto arhiva companiei

Volumul de credite noi acordate de băncile din România, în perioada ianuarie 2020 – decembrie 2023, marcată de pandemia de coronavirus și efectele războiului din Ucraina, se ridică la 461 miliarde lei, conform Economica.

Instituțiile de credit investesc miliarde de lei în tehnologie și inovație, oferta de produse și servicii online cunoscând o creștere semnificativă de la debutul pandemiei, din perspectiva eficienței și accesibilității. Băncile rămân preocupate de intensificarea digitalizării cu asigurarea securității cibernetice pentru eficientizarea costurilor și creșterea satisfacției clienților.

În pofida rezultatelor bune, rentabilitatea industriei bancare s-a menținut inferioară ratei profitabilității companiilor nefinanciare în 2023, continuând evoluția din ultimul deceniu.

Volumul de credite noi acordate de băncile din România, în perioada ianuarie 2020 – decembrie 2023, marcată de pandemia de coronavirus și efectele războiului din Ucraina, se ridică la 461 miliarde lei. Creditele noi, acordate în cei patru ani, depășesc cu peste 19% soldul creditului neguvernamental înregistrat la finele lunii decembrie 2023 și reprezintă echivalentul a unei treimi din Produsul Intern Brut al României.

Statistica confirmă apetitul pentru creditele neguvernamentale și sprijinul din ce în ce mai mare al băncilor din România pentru populație și companii, cu toate că viteza privind creșterea creditării la nivel de sold este mai temperată în ultimii ani, scrie Economica.