Infofinanciar > Info > Cotroceniul are mână largă! Cumpărături de 1 milion de euro doar în ultimele trei luni
Info

Cotroceniul are mână largă! Cumpărături de 1 milion de euro doar în ultimele trei luni

capital.ro
Credit imagine: capital.ro

În ultimul trimestru al lui 2022, Administrația Prezidențială a făcut cheltuieli care se ridică la 1.009.032,3 euro, cu TVA inclus. Rapoartele arată că aproximativ jumătate din cheltuieli s-au îndreptat către piese de mobilier. Electrocasnicele și echipamentele pentru restaurant au însumat costuri de 831.668 lei.

În afara acestora, Cotroceniul a dat bani pe steaguri, produse de papetărie, fructe, legume și alte produse alimentare. Nici pietrăria nu a fost neglijată – s-a cheltuit o sumă importantă și pentru reabilitarea ei. Menționăm că aceste cumpărături nu le includ pe cele care s-au realizat printr-un sistem de proceduri concurențiale de achiziții publice. Ele figurează însă în registrul SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice).

Numărul total al tranzacțiilor efectuate fără licitații prealabile se ridică la 164 în perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2022. Cei peste 1 milion de euro pot fi convertiți în aproape 5 milioane de lei – mai precis, 4.944.258,2 lei în achiziții directe, făcute de administrația lui Klaus Iohannis.

Cât a dat Klaus Iohannis pe reabilitarea pietrăriei

Cotroceniul a cheltuit nu mai puțin de 960.205 lei pentru reparații. Acestea au inclus reabilitarea dalelor de piatră, precum și împrejmuirea porților de la Palat.

Recondiționarea pietrărei a reprezentat cea mai costisitoare achiziție individuală. Costul său este de 289.141,06 (fără TVA inclus). După activitățile reparatorii, cei mai mulți bani s-au dus pe aparatură și căi de a facilita munca pe computer. Astfel, printre achiziții se numără licențe Microsoft Office, aparatură audio-video, generatoare electrice, dar și electrocasnice. În total, aceste gadgeturi au ușurat bugetul Administrației Prezidențiale de 831.668,7 lei fără TVA, conform unei sinteze care a fost făcută de Jurnalul.

Componenta estetică-funcțională avută în vedere de majoritatea achizițiilor s-a văzut și în cei 401.096 lei dați pe utilarea bucătăriei, 50 de mese de stejar și 16 paturi „900 ST Bardolino 3C”, alături de 7 saltele.

Cumpărăturile din această categorie sunt completate de scaune din lemn masiv și fișete metalice, reiese din  Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice, privitor la Administrația Prezidențială a lui Klaus Iohannis.

Cursuri de formare pentru oamenii Președinției

Alte costuri au apărut în urma plății unor bunuri și servicii. Dintre acestea, menționăm florile și aranjamentele florale (60.000 euro), produsele alimentare, inclusiv fructe și legume, și închirierea de autoturisme.

Achizițiile alimentare au fost unul dintre principalele sectoare de cheltuială pentru instituția Președinției în ultimele două luni ale anului 2022, mai arată raportul SEAP și citat de Jurnalul.

Totodată, oamenii presei au remarcat că o sumă importantă a fost cheltuită pe cursuri de formare profesională pentru angajații Administrației Prezidențiale.

Președinția a angajat de asemenea arhitecți peisagiști pentru expertizarea arborilor care se află în proprietatea sa.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.