Infofinanciar > Info > COTAR acuză: FGA falimentează industria reparațiilor auto! Peste 5.000 de ateliere sunt în pericol
Info

COTAR acuză: FGA falimentează industria reparațiilor auto! Peste 5.000 de ateliere sunt în pericol

asigurări auto; sursă foto adevarul.ro
Sursă foto adevarul.ro

Reprezentanții COTAR (Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România) au constat nereguli în ceea ce privește procedurile de despăgubire efectuate de FGA (Fondul de Garantare a Asiguraților).

COTAR atrage atenția asupra faptului că în aceste condiții există o foarte mare probabilitate ca industria de reparații auto să falimenteze în contextul în care FGA plătește despăgubiri în condiții mai dezavantajoase decât City Insurance sau Euroins.

Peste 5.000 de service-uri se află în pragul falimentului

În acest sens, COTAR a precizat că sunt peste 140.000 de dosare de daună nedespăgubite nici de City Insurance nici de FGA la care se adaugă alte 160.000 de dosare neachitate de Euroins și nici de FGA. Valoarea dosarelor se ridică la aproximativ 600 de milioane de euro, iar suma va crește ca urmare a costurilor judiciare, dobânzile bancare sau onorariile avocaților.

În realitate, costurile dosarelor de daună neachitate produc o gaură de 1 miliard de euro industriei de reparații auto, în timp ce prețul asigurărilor RCA au fost majorate cu 250% în ultimii doi ani, majorare care de altfel, ar fi crescut și mai mult dacă Guvernul nu ar fi procedat la înghețarea prețurilor.

Confederația Operatorilor și Transportatorilor subliniază faptul că efectele negative generate de falimentul a peste 5.000 de ateliere auto, care au colaborat cu societățile falimentare de asigurare, nu pot fi corectate de niciun Guvern. Astfel, service-urile auto aflate în pragul falimentului vor fi nevoite să renunțe la o parte din personal, fapt ce va genera o reacție în lanț, salariații vor deveni șomeri, iar statul va pierde fondurile generate de taxe și impozite.

Prețul RCA a crescut cu 250% în ultimii doi ani

„ La finalul primelor nouă luni ale anului 2022, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, nivelul daunei medii a crescut cu 5%, în timp ce prima medie RCA a crescut cu 71%”, este concluzia prezentată în raportul ASF care măsoară Evoluția Pieței de Asigurări.

COTAR mai precizează că pentru facturile de reparații emise în anul 2019, neachitate dealtfel, service-urile auto au fost nevoite să plătească TVA, impozit, Furnizorii de piese, Furnizorii de materiale de vopsitorie; Rate Leasing; Utilități: apa, gaze, energie electrică, etc.; Taxe de funcționare: Registrul Auto Român (RAR) , Autorizație de Mediu, ISCIR și nu în ultimul rând salariile angajaților.

FGA achitat până în prezent doar 30% din dosarele de daună ale City Insurance. Potrivit datelor din piață, Fondul de Garantare ar avea nevoie de șase luni pentru a soluționa cererile de plate formulate într-o singură lună.

„Cu alte cuvinte, FGA are aceleași practici precum Astra, Carpatica, City Insurance și Euroins: are pretenția să încaseze toți banii care-i sunt datorati (inclusiv cu penalități – în caz de întârziere), dar refuză să achite, la rândul său, despăgubirile și accesoriile aferente, chiar dacă asta înseamnă nerespectarea hotărârilor judecătorești obligatorii”, se arată în comunicatul de presă COTAR, redat de realitatea.net.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.