Infofinanciar > Lumea la zi > Coreea de Sud devine unul dintre cei mai mari producători de arme din lume! Inclusiv armata româna achiziționează de la ei
Lumea la zi

Coreea de Sud devine unul dintre cei mai mari producători de arme din lume! Inclusiv armata româna achiziționează de la ei

arme de război Coreea de Sud Sursă foto DefenseRomania.ro
Sursă foto: DefenseRomania.ro

Coreea de Sud se folosește de un contract de armament de 13,7 miliarde de dolari cu Polonia – cel mai mare încheiat vreodată de Seul – pentru a pune bazele unui gigant militar-industrial care, speră companiile de apărare ale celor două națiuni, va alimenta nevoia de arme a Europei în viitor. 

Vânzările de arme ale Coreei de Sud au sărit la peste 17 miliarde de dolari în 2022, de la 7,25 miliarde de dolari în anul precedent, potrivit ministerului său al Apărării, în timp ce țările occidentale s-au grăbit să înarmeze Ucraina și tensiunile au crescut în alte puncte fierbinți, cum ar fi Coreea de Nord și Marea Chinei de Sud. 

Acordul de armament cu Polonia, un membru cheie al NATO, a inclus anul trecut sute de lansatoare de rachete Chunmoo, tancuri K2, obuziere autopropulsate K9 și avioane de luptă FA-50. Valoarea tranzacției și numărul de arme implicate au făcut ca aceasta să iasă în evidență chiar și printre cei mai mari jucători din domeniul apărării din lume. 

Cum funcționează acordul între Coreea de Sud și Polonia 

Oficialii sud-coreeni și polonezi spun că parteneriatul lor îi va ajuta să cucerească piața europeană de armament chiar și după războiul din Ucraina, Seulul furnizând arme de înaltă calitate mai repede decât alte țări, iar Polonia oferind capacități de producție și un canal de vânzări în Europa. 

Reuters a vorbit cu 13 directori de companii și oficiali guvernamentali, inclusiv cu cei direct implicați în acord, care au declarat că înțelegerea oferă un model de utilizare a parteneriatelor și consorțiilor internaționale public-private pentru a extinde raza de acțiune a Seulului și pentru a-și atinge ambiția de a deveni unul dintre cei mai mari furnizori de arme din lume. 

„Republica Cehă, România, Slovacia, Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania și alții se gândeau să cumpere produse de apărare doar din Europa, dar acum este mai bine cunoscut faptul că se poate cumpăra la un preț scăzut și se poate livra rapid de la companii coreene”, a declarat Oh Kyeahwan, director la Hanwha Aerospace, care a fost implicat în afacerea cu Polonia. 

Companiile sud-coreene nu dezvăluie prețurile unitare pentru armele lor, care sunt adesea vândute împreună cu vehicule de sprijin și piese de schimb. 

Hanwha Aerospace deținea deja o cotă de 55% din piața mondială de obuziere – o cotă care va crește la aproximativ 68% odată cu acordul cu Polonia, potrivit unui studiu realizat de NH Research & Securities. 

Acordul a stabilit consorții de companii sud-coreene și poloneze care vor construi armele, vor asigura mentenanța avioanelor de luptă și vor oferi cadrul pentru a aproviziona în cele din urmă și alte state europene, a declarat Lukasz Komorek, director al Biroului de proiecte de export din cadrul Grupului polonez de armament (PGZ), deținut de stat. 

Aceasta va include construirea de arme sud-coreene pe bază de licență în Polonia, au declarat oficiali de la Seul și Varșovia. Planurile prevăd ca 500 din 820 de tancuri și 300 din 672 de obuziere să fie construite în fabrici poloneze începând cu 2026. 

Jocurile politice la nivel mondial ar putea pune bețe în roate planului 

„Nu vrem să jucăm doar rolul de subcontractant, furnizor de transfer tehnologic și cumpărător”, a declarat Komorek. ”Amândoi putem să creăm sinergia și să ne folosim experiența pentru a cuceri piețele europene”. 

Sash Tusa, analist în domeniul apărării și aerospațial la Agency Partners, cu sediul în Marea Britanie, a declarat că, deși ambele țări au industrii de apărare bine stabilite, planurile pe termen lung se vor confrunta cu obstacole. Vânturile politice s-ar putea schimba, a spus el, reducând cererea pentru arme precum obuziere și tancuri. 

Chiar dacă producția și cererea se mențin, țările europene ar putea dori să încheie propriile acorduri cu Coreea de Sud, așa cum a făcut Polonia – acorduri de coproducție care ar putea crea locuri de muncă și ar stimula industria, a spus Tusa. 

„Ar putea funcționa pentru unele țări la un volum foarte, foarte mic”, a adăugat el despre vânzările de arme sud-coreene intermediate de Polonia, discutând despre provocările cu care s-ar putea confrunta operațiunea comună. 

La fabrica Hanwha Aerospace de pe coasta de sud a Coreei de Sud, șase roboți automatizați uriași și peste 150 de muncitori din producție produc K9 de 47 de tone destinate Poloniei. 

Pentru a satisface cererea, compania se așteaptă să mai adauge aproximativ 50 de lucrători și mai multe linii de producție, a declarat directorul de producție Cha Yong-su în timpul unui turneu recent. Roboții se ocupă de aproximativ 70% din lucrările de sudură pe un K9 și sunt esențiale pentru extinderea capacității, a spus el. Aceștia funcționează în medie opt ore pe zi, dar pot lucra non-stop dacă este necesar. 

„Practic, putem satisface orice cantitate de comenzi doriți”, a spus Cha. 

Oferta Coreei de Sud de a furniza arme mai repede decât aproape oricine a fost un considerent cheie, spun oficialii polonezi. Primul transport de 10 K2 și 24 de K9 a sosit în Polonia în decembrie, la doar câteva luni după ce au fost semnate acordurile, iar de atunci au mai fost livrate cel puțin cinci tancuri și 12 obuziere suplimentare, potrivit Reuters.

În schimb, Germania, un alt mare producător de armament, nu a livrat încă niciunul dintre cele 44 de tancuri Leopard noi comandate de Ungaria în 2018, a declarat Oskar Pietrewicz, analist senior la Institutul polonez pentru afaceri internaționale.