Infofinanciar > Lumea la zi > COP28: Combustibilii fosili divizează națiunile. Nu se poate ajunge la un acord
Lumea la zi

COP28: Combustibilii fosili divizează națiunile. Nu se poate ajunge la un acord

Combustibili fosili Sursa foto dreamstime.com
sursa foto dreamstime

Summitul COP28 privind schimbările climatice se îndrepta marți spre prelungiri. Negociatorii așteptând un nou proiect de acord, după ce multe țări au criticat o versiune anterioară. Pe care au considerat-o prea slabă, deoarece omitea o „eliminare treptată” a combustibililor fosili. Țările reunite la Summitul de la Dubai încearcă să ajungă la un acord asupra unui plan de acțiune global. Pentru a limita schimbările climatice suficient de repede. Încât să se poată evita inundații dezastruoase, călduri fatale și schimbări ireversibile ale ecosistemelor lumii.

Un proiect de acord final, publicat luni de Emiratele Arabe Unite, care deține președinția summitului, sugerează opt opțiuni pe care țările „ar putea” să le ia pentru a reduce emisiile. Una dintre acestea era „reducerea atât a consumului, cât și a producției de combustibili fosili, într-un mod corect, ordonat și echitabil. Astfel încât să se ajungă la un nivel net zero până în 2050 sau în jurul acestui an”.

COP28: Combustibilii fosili divizează națiunile

Aceasta ar fi prima dată în istorie când un summit al ONU privind clima a menționat reducerea utilizării tuturor „combustibililor fosili”. Dar această măsură nu a precizat nevoia „eliminării treptate” a cărbunelui, petrolului și gazelor naturale cerută de multe națiuni. Ci a pus accentul pe reducerea utilizării acestora în acest deceniu. Despre care oamenii de știință spun că este necesară pentru a evita o escaladare a schimbărilor climatice.

Negociatorii așteptau un nou text marți, când conferința urma să se închidă la ora 07:00 GMT. Deși delegații au declarat că termenul limită nu mai era fezabil, Summiturile COP se termină rareori la timp. Proiectul a fost criticat ca fiind prea slab de participanți precum Australia, Canada, Chile, Uniunea Europeană, Norvegia și Statele Unite. Care fac parte din grupul de 100 de persoane care cer un angajament ferm de a renunța la cărbune, petrol și gaze.

Cauza schimbărilor climatice

Emisiile de gaze cu efect de seră provenite din arderea combustibililor fosili sunt principala cauză a schimbărilor climatice. „Marea majoritate a țărilor doresc un text mai ferm. Reducerea treptată în vederea unei eliminări pe termen lung sau o tranziție de la combustibilii fosili”, a declarat ministrul norvegian de externe Espen Barth Eide.

Brazilia dorește un text mai puternic privind renunțarea la combustibilii fosili. Dar care să clarifice faptul că națiunile bogate și cele sărace ar putea face acest lucru în termene diferite, a declarat Marina Silva, ministrul Mediului. „Unul dintre neajunsuri este că nu stabilesc eforturile de eliminare treptată a combustibililor fosili”, a declarat Silva reporterilor cu privire la proiectul de acord. Reprezentanții micilor națiuni insulare au declarat că nu vor aproba un acord. Care reprezintă un „mandat de executare” pentru țările vulnerabile, cele mai afectate de creșterea nivelului mării. „Nu vom merge în tăcere în mormintele noastre de apă”, a declarat John Silk, șeful delegației din Insulele Marshall.

Presiuni din partea Arabiei Saudite

Surse familiare cu discuțiile au declarat că președintele Emiratelor Arabe Unite la COP28, Sultan al-Jaber, s-a confruntat cu presiuni din partea Arabiei Saudite. Care este liderul de facto al grupului de producători de petrol OPEC. Pentru a elimina orice mențiune a combustibililor fosili din text, ceea ce nu s-a întâmplat.  Guvernul Arabiei Saudite nu a răspuns marți la solicitările de comentarii. Într-o scrisoare din 6 decembrie, consultată de Reuters, secretarul general al OPEC, Haitham Al Ghais, a îndemnat membrii OPEC să respingă orice acord COP28 care vizează combustibilii fosili, conform Reuters .