Infofinanciar > Info > Controverse uriașe în lumea imobiliară! Transilvania Smart City, firma care a dispărut cu banii clienților
Info

Controverse uriașe în lumea imobiliară! Transilvania Smart City, firma care a dispărut cu banii clienților

Transilvania Smart City Sursă foto Lumea Banilor
Sursă foto: Lumea Banilor

Românii care au plătit deja avansuri pentru locuințe sunt disperați, după firma REALTOPFARMA S.A., finanțator al controversatului proiect imobiliar Transilvania Smart City, a intrat în insolvență. Cetățenii care au rămași cu banii dați susțin că dezvoltatorii sunt ne negăsit, adresele de e-mail par a fi suspendate, iar nimeni nu mai răspunde la telefon. 

Astfel, reprezentanții firmei imobiliare Alexandru Marinel și Adrian Gurzău, ambii având afilieri politice și fiind cunoscuți pentru legăturile lor cu Elena Udrea, au dat bir cu fugiții. Acest lucru se întâmplă în condițiile în care celălalt partener din afacere, SDC Imobiliare, a returnat deja o parte din bani. Într-un anunț recent a fost publicat faptul că, Maricel Păcuraru, care a făcut închisoare pentru corupție, a anunțat că s-a alăturat și el inițiativei în calitate de parte interesată. Bobby Păunescu, fiul antreprenorului George Constantin Păunescu, și Miron Mitrea, care a fost și el găsit vinovat de corupție, ar fi aderat și el la proiect. 

Cozmin Gușă, care a căpătat notorietate în ultimul an pentru că a avansat cu insistență noțiuni în concordanță cu propaganda rusă privind invazia Ucrainei, ar fi un alt participant. 

Ce se întâmplă cu proiectul imobiliar  

Potrivit surselor, în data de 13 aprilie a acestui an, reprezentanții firmei de imobiliare au transmis un mesaj către oamenii care deja începeau să își facă griji în privința situației create, în special cei care deja achitaseră avansul consistent pentru locuințele din complexul imobiliar. 

Mesajul transmis de către firma care se ocupa de construcția complexului imobiliar Transilvania Smart City preciza faptul că „Facem tot posibilul să livrăm ce am promis și să ducem la capăt proiectul, în ciuda tuturor piedicilor puse. Parte din probleme le vom soluționa în instanță”. 

Acest mesaj nu a liniștit deloc cetățenii care încearcă deja de zile întregi să își recupereze banii dați pe avans, iar faptul că până la acest moment nici unul dintre ei nu a mai reușit să dea de dezvoltatori este și mai îngrijorător. Potrivit acestora, adresele de e-mail prin intermediul cărora dezvoltatorii puteau fi contactați până acum ori au dispărut, ori nu mai funcționează. 

„Cred că cea mai bună variantă ar fi să dați banii înapoi și după să vă judecați cât vreți”, a spus unul dintre păgubiți, iar un altul a transmis că „ SDC mi-au restituit avansul, REALTOPFARMA și-au închis mailu. Am pus poze mai sus. Sunt niste mincinosi ăștia”. 

Dezvoltatorii, anchetați de DNA 

Firma care controlează afacerile „Transilvania Smart City”, proiectul imobiliar de peste două miliarde de euro din Cluj-Napoca, are conturi pe minus la două bănci și la Trezorerie. Transilvania Smart City, controversatul proiect imobiliar din Cluj-Napoca, este construit de Elena Udrea prin intermediul unei afaceri imobiliare pe care Tribunalul Ilfov a recunoscut-o în aprilie ca fiind în insolvență falimentară. 

În plus, la DNA Cluj este în curs de desfășurare a unei anchete de corupție privind controversatul proiect imobiliar Transilvania Smart City, iar mai mulți angajați ai Realtopfarma SA, firma care ar fi deținută de Elena Udrea, au fost chemați să dea declarații, potrivit B1TV.

Relația dintre consultantul Realtopfarma, Titus Pop, fost angajat al Primăriei Cluj-Napoca, și fiul acestuia, Daniel Pop, arhitectul șef al orașului, a atras atenția procurorilor. În vara anului trecut, Daniel Pop a participat chiar la un eveniment de teambuilding la Smida cu fostul deputat Adrian Gurzău și angajați ai Realtopfarma, ceea ce a dus la întrebări legate de rapiditatea cu care a fost aprobat proiectul imobiliar.