Infofinanciar > Lumea la zi > Controverse în Pakistan. Alegeri generale pline de dispute și jocuri policite
Lumea la zi

Controverse în Pakistan. Alegeri generale pline de dispute și jocuri policite

pakistan, sursa foto bloomberg
sursa foto bloomberg

Cetățenii din Pakistan încă nu știu ce partid va forma următorul guvern sau cine va fi următorul prim-ministru, la patru zile după alegerile generale extrem de disputate. În ciuda numeroaselor obstacole puse în calea Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI), candidații independenți susținuți de partid au uimit observatorii. Prin câștigarea a 93 de locuri în Adunarea Națională. Cele mai multe obținute de către orice partid. Cu toate acestea, este departe de majoritatea simplă de 169 de locuri necesară pentru a forma un guvern.

Liga musulmană pakistaneză Nawaz (PML-N) a unui alt fost premier, Nawaz Sharif, s-a clasat pe locul al doilea, cu 75 de locuri. Acesta era considerat a avea sprijinul puternicilor militari ai țării și se aștepta ca el să obțină victoria. La cinci ani după ce a părăsit Pakistanul în dizgrație. Partidul Popular Pakistanez (PPP), condus de Bilawal Bhutto Zardari, s-a clasat pe locul al treilea, cu 54 de locuri.

Alegerile din Pakistan

Constituția din Pakistan dictează că partidele politice trebuie să formeze un guvern până la 29 februarie, sau la trei săptămâni după ziua alegerilor. Adunarea Națională are un total de 336 de locuri. Dintre care 266 sunt decise prin vot direct și 70 sunt rezervate (60 pentru femei și 10 pentru nemusulmani). Iar acestea sunt alocate în funcție de forța fiecărui partid în adunare. „Este un mandat fragmentat, în care niciunul dintre partide nu are o majoritate simplă. Și totuși vor trebui să găsească un teren comun sau să formeze o coaliție pentru a exista”, a declarat analistul politic Rafiullah Kakar.

În timp ce atât PTI, cât și PML-N și-au declarat victoria, un guvern de coaliție pare inevitabil. În timp ce disputele continuă, candidații independenți care nu au câștigat au inundat tribunalele cu acuzații de fraudare a voturilor. Susținătorii PTI au organizat, de asemenea, proteste în fața birourilor Comisiei Electorale din întreaga țară. Deci, ce va urma? Există câteva scenarii posibile

Partidele își unesc forțele

Un scenariu probabil pentru Pakistan ar putea vedea PML-N formând o coaliție cu PPP, precum și cu unele partide mai mici, a declarat profesorul Samina Yasmeen de la Universitatea din Australia. Cele două partide au format o alianță pentru a-l înlătura pe fostului premier Imran Khan de la putere în 2022. Acestea au condus până în august anul trecut. „Punctul important ar fi cine va fi următorul prim-ministru (și) care ar fi diviziunea în ceea ce privește poziția președintelui, dar și în cadrul diferitelor provincii”, a adăugat ea.

PML-N curtează mișcarea social-liberală Muttahida Qaumi Movement (MQM), care a obținut 17 mandate. De asemenea, încearcă să atragă de partea sa candidați independenți. PPP pare să nu se grăbească să își analizeze opțiunile. În timp ce Zardari s-a întâlnit duminică, la Lahore, cu o delegație a PML-N condusă de fratele dlui Sharif, Shehbaz. Comitetul executiv central al partidului urmează să se reunească luni la Islamabad.

PPP formează o alianță cu PTI al lui Khan

Liderul senior al PPP, Sherry Rehman, a declarat că ușile partidului sunt deschise pentru toate forțele politice. Când a fost întrebat dacă partidul este dispus să lucreze cu PTI. Cu toate acestea, consilierul media al lui Khan, Zulfi Bukhari, a declarat că este foarte probabil ca PTI să stea în băncile opoziției. În loc să formeze o coaliție dacă nu reușește să adune o majoritate.

Acest lucru face ecoul sentimentelor anterioare ale lui Khan, care în prezent execută o pedeapsă de 14 ani de închisoare pentru diverse acuzații. El a declarat în 2018 că un guvern de coaliție ar fi slab. Dar și că țara are nevoie de un guvern puternic pentru a depăși crizele cu care se confruntă. Cu toate acestea, el a continuat să formeze o coaliție cu partide mai mici, cum ar fi MQM.

PML-N formează o coaliție cu PTI și alte partide

Aceasta ar fi o răsturnare de situație remarcabilă pentru un partid al cărui lider a fost încarcerat. Simbolul partidului este în arest și zeci de susținători au fost reținuți. Dar, în aceste vremuri fără precedent, nimic nu poate fi exclus. Apelul liderului senior al PML-N, Azam Nazeer Tarar, are însemnătate. Acesta a subliniat necesitatea unui „guvern de coaliție participativ” în care „toți ar trebui să își dea mâna”. Acest lucru pare a fi o recunoaștere tacită a faptului că PTI nu poate fi ignorat.

„Chiar și cei care nu l-au votat pe Imran mai devreme ar putea avea un sentiment de nedreptate în legătură cu modul în care armata l-a tratat pe el și partidul său în ultimii doi ani. Un simț al corectitudinii democratice, comun în întreaga regiune, pare să fi fost încălcat. Prin alegerea independenților, alegătorii trimit un mesaj clar către armată: lăsați democrația civilă să prevaleze”, a declarat pentru BBC Uday Chandra, de la Universitatea Georgetown.

Independenții susținuți de PTI fuzionează cu un partid mai mic

O posibilitate care a fost evocată este aceea ca candidații susținuți de PTI să se alăture unui partid mai mic. În încercarea de a forma un guvern de coaliție. Aceasta pentru a-și combina locurile și, de asemenea, pentru a profita de cele 60 de locuri din Adunarea Națională rezervate femeilor.

Un partid politic primește un loc rezervat femeilor pentru fiecare 3,5 locuri pe care le-a câștigat. Candidații independenți nu sunt eligibili pentru acest lucru, deoarece nu aparțin unui partid. În termen de 72 de ore de la finalizarea rezultatelor alegerilor, aceștia trebuie, de asemenea, să își declare intenția. De a se alătura unui partid sau de a ocupa un loc de parlamentar independent.

Cu toate acestea, Asma Faiz, de la Universitatea de Științe Administrative din Lahore, spune că este „foarte puțin probabil” ca PTI să poată forma un guvern de coaliție. Deoarece chiar și alianțele cu partide mai mici îi vor lăsa în continuare fără majoritate. „Pentru PTI, nu există niciun avantaj numeric în a ajunge la aceste partide minuscule, cu excepția faptului că este o cerință legală pentru a obține un punct de sprijin în cadrul unui partid”, a spus ea, conform BBC.