Infofinanciar > Info > Controverse cu testele pe care elevii le susțin începând de astăzi. Opționale sau obligatorii?
Info

Controverse cu testele pe care elevii le susțin începând de astăzi. Opționale sau obligatorii?

test BRIO- sursa foto - edupedu.ro
Sursa foto - edupedu.ro

De astăzi, 30 mai 2022, elevii care vor să își testeze nivelul de cunoștințe din 329 de școli care au fost alese chiar de Ministerul Educației o să dea câte două teste standardizate, la Limba Română și la Matematică, firește, în zile diferite.

La finalul acestei evaluări pregătitoare, va fi întocmit un raport care va ajunge la cadrele didactice, la părinți și la elevi, conform Edupedu.ro . Pe platforma privată, care este partener cu Ministerul Educației, au fost publicate trei teste demonstrative și un raport pentru fiecare dintre ele.

Testele nu sunt obligatorii, dar părinții se plâng

În mod oficial, nu este obligatoriu ca elevii să dea aceste teste și nici nu există sancțiuni pentru cei care aleg să nu facă acest lucru, potrivit unei declarații date chiar de Sorin Cîmpeanu săptămâna trecută. Totuși, părinții au atras atenția asupra faptului că, în mai multe școli, acest set de teste a fost prezentat având caracter obligatoriu și că elevii au fost puși să vină cu propriile dispozitive, neavând posibilitatea să se folosească de internetul școlii, ci doar de cel propriu.

De asemenea, testele Brio nu sunt omologate de Ministerul Educației pentru disciplina Matematică Instituția a decis să nu omologheze nici testele Brio la Istorie. Conform legislației, în cazul în care nu sunt omologate drept metode de testare sau auxiliare didactice, aceste instrumente nu pot fi folosite în învățământul preuniversitar.

Această evaluare standardizată va avea loc în timpul orelor de curs, în intervalul 30 mai- 8 iunie, pentru elevii din școala primară și gimnazială. În cazul celor care sunt la liceu, perioada va începe tot pe 30 mai, dar se va termina cu două zile mai târziu, pe 10 iunie.

Cât timp au la dispoziție elevii și cum vor fi acordate punctele

Pentru o astfel de evaluare, elevii din școala generală vor avea 30 de minute pentru a rezolva testul, iar cei din gimnaziu și din liceu vor avea o oră. Testele vor fi de tip grilă, având patru variante de răspuns și doar una dintre ele este corectă. Elevii vor trebuie să bifeze doar rezultatul.

Rezultatele acestui test sunt sub forma unui scor, care pornește de la 0, adică foarte slab și ajunge la foarte competent, respectiv la 100 de puncte.

Părinții au criticat această măsură pe care Ministerul Educației a luat-o, deoarece totul s-a întâmplat mult prea repede și elevii nu au primit din timp modele de teste ca să se familiarizeze cu subiectele. Conform consilierul ministrului Educației, Radu Szekely, elevii nu vor primi modele pentru testele standardizate din următorul motiv, potrivit Edupedu : „Atunci când mergi la un supermarket și faci cumpărături și trebuie să te încadrezi într-un buget nu faci teste de antrenament, îți folosești o competență pe care ai dobândit-o și ți-ai dezvoltat-o pe parcursul învățământului.”.

Există mai multe nivele de cunoștințe pe care elevii le primesc în urma testelor, mai precis: foarte competent; competent; intermediar; satisfăcător și insuficient, fiecare dintre aceste categorii fiind corespondentul unui interval de puncte.

Pentru cei care dau proba la Matematică/Istorie, calendarul va arăta astfel: pe 30 mai vor susține proba elevii din clasele aIII-a, a V-a și a VI-a; pe 31 vor da clasele a II-a, a IV-a, a VII-a și a IX-a și pe 2 iunie, clasele I, a X-a și a XI-a.

Pentru Limba Română, desfășurătorul arară în felul următor: pe 3 iunie vor da clasele a III-a, a V-a și a VI-a; pe 6 iunie clasele a II-a, a IV-a, a VII-a și a IX-a, iar pe 7 iunie cei din clasele I, a X-a și a XI-a.