Infofinanciar > Info > Conținutul Declarației Unice se modifică! De acum veniturile din chirii, cripto, dividende și drepturi de autor trebuie declarate
Info

Conținutul Declarației Unice se modifică! De acum veniturile din chirii, cripto, dividende și drepturi de autor trebuie declarate

realitatea.net
Sursa foto: realitatea.net

Au mai rămas doar 4 zile până la termenul limită de depunere a Declarației Unice referitoare la sumele fiscale înregistrate de persoanele fizice în anul 2022, care este data de 25 mai. Un consulat fiscal explică însă care este procedura corectă pentru completarea și depunerea formularului 212. 

Nadia Onea, consultantul fiscal din partea companiei NOA Tax & Training SRL a realizat o sistemizare a tipurilor de venit care se încadrează pentru declarația fiscală care trebuie depusă până pe data de 25 mai, de asemenea, consultatul a explicat și corelația între obligația și modul de declarare a impozitului anual al contribuțiilor sociale. 

Cum se calculează plata impozitului pe venit 

În funcție de tipul de venit, calculul și plata impozitului pe venit se realizează prin una dintre modalitățile următoare: calcularea impozitului în sistem real, pe bază de norme de venit, prin aplicarea cotei de impozit la venitul brut din care se scade o cotă forfetară de cheltuieli, prin aplicarea cotei de impozit șa venitul brut, prin aplicarea cotei de impozit la un venit net anual calculat ca o sumă de câștiguri și pierderi din tranzacțiile la nivel anual sau prin aplicarea cotei impozitului brut sau la venitul brut minus deduceri prin reținere la sursă de către plătitorul de venit, impozitul fiind final. 

În cazul calculării impozitului în sistem real, se aplică cota de impozit pe venitul impozabil, determinat pe baza datelor din contabilitate, cu permiterea deducerii pierderilor raportate. Pentru calculul realizat pe baza normelor de venit se aplică cota de impozit la venitul impozabil stabilit de norme de către autorități. 

De asemenea, calcularea impozitului prin aplicarea cotei de impozit la un venit net anual calculat ca o sumă de câștiguri și pierderi permite deducerea pierderilor raportate, spre exemplu se deduc câștigurile din tranzacții cu titluri de valoare, pentru anul 2022. 

Cum se realizează impozitul pe venit 

Impozitul pe venit se face, de regulă, anual, prin completarea și depunerea unei declarații unice. Există însă și o excepție, iar aceasta se referă la situația în care impozitul se calculează prin reținerea la sursă și impozitul este final, în acest caz. 

Din anul 2023, impozitul pe venit se calculează și pentru impozitarea veniturilor pasive. Astfel se calculează și pentru sumele cheltuite sau încasate pentru închirieri de imobile sau de mașini. 

Astfel, pentru veniturile din cedarea folosinței bunurilor din patrimonial personal adică atunci când închiriem un imobil sau o mașină, pentru anul 2022, impozitul pe venit se calculează prin aplicarea cotei de 10% asupra diferenței dintre venitul brut din chirii și o cotă forfetară de cheltuieli de 40% din venituri. Începând cu 2023, venitul impozabil este egal cu venitul brut, fără deducerea de 40% aplicată în trecut. 

Există excepții și de la această regulă. Spre exemplu, sunt scutiți de la aceste calcule proprietarii care la sfârșitul anului precedent, au venituri din mai mult de 5 contracte de închiriere și proprietarii care închiriază mai mult de 5 camere în scop turistic. La același nivel sunt tratați și cei care închiriază între 1 și 5 camere în scop turistic și proprietarii care obțin venituri din arendă, potrivit Startup Cafe.

Din anul 2023, se vor introduce calculele referitoare la impozitarea veniturilor și pentru vânzare de imobile, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, dividende, și tranzacționarea titlurilor de valoare.