Infofinanciar > Info > Continuă seria cutremurelor în România! Este al paisprezecelea seism din ultimele 7 zile
Info

Continuă seria cutremurelor în România! Este al paisprezecelea seism din ultimele 7 zile

Cutremur Sursa foto Gandul
Sursa foto Gandul

La ora 07:45:48 (ora locală a României) de pe data de 19 Martie 2023, în zona seismică Vrancea, județul Vrancea, s-a produs un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.5, la adâncimea de 134 km. Evenimentul s-a produs în apropierea următoarelor orașe: 47 km V de Focșani, 56 km N de Buzău, 67 km SE de Sfântu-Gheorghe, 76 km E de Brașov și 87 km NE de Ploiești.

INFP ia măsuri

Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), s-a început montarea unor echipamente de ultimă generație pentru efectuarea de măsurători. Aceste instrumente includ drone pentru măsurători ale suprafeței terestre, senzori seismici wireless și stații seismologice temporare, care vor ajuta la înțelegerea fenomenelor seismice.

„INCDFP a început să pună în funcţiune o serie de echipamente de ultimă generaţie pentru efectuarea de măsurători interdisciplinare. Printre instrumentele pregătite se numără drone cu Lidar, gravimetru absolut, senzori seismici wireless şi staţii seismologice temporare, care vor fi utilizate pentru explorarea unor zone de studiu diverse”, anunţă, joi, 16 martie, INCFDP, într-un comunicat de presă.

Specialiștii au afirmat că dronele dotate cu tehnologia Lidar permit cercetătorilor să efectueze măsurători precise ale suprafeței terestre, inclusiv în zonele dificil de accesat.

Continuă seria seismelor

„Gravimetrele absolute sunt utilizate pentru a măsura variaţiile în câmpul gravitaţional al Pământului, ceea ce poate oferi informaţii valoroase despre structura geologică şi dinamica planetei noastre. Senzorii seismici wireless şi staţiile seismologice temporare sunt utilizate pentru a monitoriza mişcările seismice şi pentru a înţelege mai bine procesele care duc la producerea cutremurelor şi alte evenimente geologice importante”, au explicat specialiştii.

De asemenea, specialiștii au subliniat că noile echipamente reprezintă un pas important în cercetarea geologică și geofizică, deoarece permit aplicarea unor noi metode de explorare a zonelor de studiu. Totodată, acestea contribuie la evoluția domeniului prin obținerea de rezultate relevante.

Un seism cu magnitudinea de 3,5 grade pe scara Richter a avut loc vineri, 17 martie, în județul Gorj. Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), cutremurul s-a produs la ora locală 16:17:28, la adâncimea de 10 km. Epicentrul a fost la 11km nord-vest de Târgu Jiu, 64km nord-est de Drobeta-Turnu Severin, 75km sud de Hunedoara, 89km sud de Deva și 96km vest de Râmnicu Vâlcea.

În plus față de cutremurul de vineri din Gorj, și joi, 16 martie,  a avut loc un seism în aceeași zonă, dar de magnitudine mai mică, de 2,3 grade pe scara Richter, fiind înregistrat la o adâncime de 14,2 km.

În urmă cu patru zile, miercuri, 15 martie, un cutremur cu magnitudinea de 5,6 grade pe scara Richter a avut loc în Marea Mediterană, sub Grecia, potrivit EMSC. Seismul s-a produs la ora 18:36 și la o adâncime de 5 km, la 271 km vest de orașul Irakleion, capitala insulei Creta, și la 132 km sud de orașul Gytheio, potrivit INFP.ro.