Infofinanciar > Lumea la zi > Conner Rousseau, liderul socialiștilor flamanzi a demisionat. Belgianul este acuzat de rasism
Lumea la zi

Conner Rousseau, liderul socialiștilor flamanzi a demisionat. Belgianul este acuzat de rasism

Conner Rousseau, sursa foto rtbf
sursa foto arhiva companiei

Liderul socialiștilor flamanzi, Conner Rousseau, vizat de o plângere privind afirmații rasiste din septembrie, a demisionat. Conner Rousseau și-a anunțat demisia într-o săptămână în care Parchetul a deschis o procedură de mediere pentru soluționarea pe cale extrajudiciară a chestiunii.

Scandalul a început în septembrie. Atunci, Rousseau a făcut afirmații controversate în timpul unei seri petrecute într-un local din orașul său Saint Nicolas. Pe fondul consumului de alcool, el a solicitat polițiștilor să folosească „mai frecvent bastonul” împotriva „romilor și altor țigani”. Liderul socialist a acuzat rromi că  murdăresc străzile orașului.

În urma dosarului deschis de Parchet, Rousseau va participa la ședințe cu un terapeut pentru a analiza impactul cuvintelor și folosirea limbajului. De asemenea, el va vizita Kazerne Dossin, un memorial care amintește de deportările evreilor și romilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Memorialul a fost folosit pentru adunarea acestor comunități în vederea deportării către lagărul nazist Auschwitz-Birkenau.

Dacă nu respectă condițiile stabilite, Rousseau va fi urmărit penal. Scandalul a generat reacții semnificative în nordul neerlandofon al Belgiei. Acolo, Rousseau este o figură politică importantă, conducând partidul socialist flamand, potrivit Agerpres.