Infofinanciar > Lumea la zi > Coniacul lui Macron. Singurul lucru care a mers fără probleme cu Xi Jinping
Lumea la zi

Coniacul lui Macron. Singurul lucru care a mers fără probleme cu Xi Jinping

Emmanuel Macron, președintele Franței, și Xi Jinping, președintele Chinei (sursă foto: ndtv.com)
Sursa foto: Arhiva companiei

Xi Jinping i-a oferit lui Emmanuel Macron câteva victorii în timpul vizitei sale de stat. Însă, a oferit și câteva concesii semnificative în ceea ce privește comerțul și Ucraina.

În prima zi a lui Xi Jinping în Europa, președintele francez Emmanuel Macron i-a oferit un cadou extrem de simbolic. Câteva sticle din cele mai rafinate coniac din Franța.

În schimb, Xi a oferit și el un cadou. O promisiune de a nu aplica tarife preventive asupra brandy-urilor franceze și sprijin pentru „armistițiul olimpic” al lui Macron.

Dar, spre deosebire de băuturile lui Macron, ofertele lui Xi s-ar putea să nu fie la fel de bune.

În timpul vizitei de stat de două zile a liderului chinez, care a început luni, Macron a sperat să atenueze poziția Beijingului cu privire la mai multe aspecte cheie, inclusiv dezechilibre comerciale și parteneriatul „fără limite” al țării cu Rusia.

Poziția Chinei față de războiul Rusia-Ucraina

Xi a ignorat în esență îngrijorarea Occidentului că statul chinez a ajutat la menținerea economiei ruse pe linia de plutire. Apoi, mai este și problema faptului că statul chinez este acuzat că spune un lucru, dar face altul atunci când vine vorba de a arunca un colac de salvare partenerilor beligeranți precum Rusia și Coreea de Nord.

Xi și-a folosit cea mai puternică declarație în timpul vizitei pentru a arunca o lovitură voalată asupra Washingtonului și a altor națiuni occidentale care dau vina pe Beijing pentru susținerea Kremlinului în timp ce poartă război Ucrainei.

„Ne opunem folosirii crizei din Ucraina pentru a arunca vina, a defăima o țară terță și a incita un nou Război Rece”, a spus Xi.

La sfârșitul primei zile a lui Xi la Paris, starea de spirit de la Elysée a fost optimistă. Mulți consilieri au văzut licăriri de speranță în discuțiile în special cu privire la Ucraina.

În cadrul declarațiilor comune către presă, Xi a anunțat că sprijină apelul președintelui francez pentru un „armistițiu olimpic”, pe care Macron l-a văzut ca pe o oportunitate de a „lucra la o soluție durabilă [a conflictelor], cu respectarea deplină a dreptului internațional”.

Dar, având în vedere că Rusia câștigă avantaj pe câmpul de luptă din Ucraina și se pregătește pentru o ofensivă în timpul verii, vorbirea despre un armistițiu în timpul Jocurilor Olimpice sună ca o iluzie, având în vedere realitatea de pe teren.

Xi Jinping creează tensiuni între liderii europeni

În ultimele săptămâni, Macron a susținut ca Europa și China să stabilească o relație comercială „mai echilibrată”.  A abordat luni acest subiect direct în timpul unor discuții trilaterale cu președintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen.

Macron a arătat că amânarea tarifelor preventive pentru coniacurile franceze este și o victorie. El l-a lăudat pe Xi „pentru deschiderea sa cu privire la măsurile provizorii privind coniacul francez”.

De asemenea, poate că Xi a reușit să creeze tensiuni între Macron, von der Leyen și Olaf Scholz. Absența cancelarului german a fost elefantul din cameră. Analiștii au speculat că acesta nu ar fi fost prezent pentru a nu risca alimentarea furiei Beijingului cu vehiculele electrice.

Aceste realități îi ajută lui Xi să o „demită” pe von der Leyen, a remarcat analistul de politică externă Ulrich Speck, potrivit POLITICO.