Infofinanciar > Lumea la zi > Conflictele armate din lume ating un nivel record
Lumea la zi

Conflictele armate din lume ating un nivel record

Războiul din Gaza după șase luni
Foto: facebook

Anul 2023 a marcat o creștere semnificativă a violenței la nivel global, cu un număr record de 59 de conflicte statale. Cel mai mare din 1946.

Această tendință alarmantă a fost evidențiată în cel mai recent raport de analiză a tendințelor conflictelor al Institutului de Cercetare a Păcii de la Oslo (PRIO).

Deși numărul conflictelor a crescut, numărul țărilor care se confruntă a scăzut de la 39 la 34.

Siri Aas Rustad, profesor de cercetare la PRIO și autor principal al raportului, a declarat: „Violența în lume este la cote maxime de la sfârșitul Războiului Rece. Cifrele sugerează că peisajul conflictelor a devenit din ce în ce mai complex. Cu mai mulți actori de conflict care operează în aceeași țară.”

Raportul PRIO, intitulat „Conflict Trends: A Global Overview” (Tendințele conflictelor: o analiză globală), analizează datele privind conflictele la nivel global din 1946 până în 2023. Aici s-au folosind informații colectate de Programul de date privind conflictele, de la Universitatea Uppsala.

Descoperirile relevă o creștere semnificativă a conflictelor statale din cauza extinderii grupurilor precum Statul Islamic și implicării altor actori nestatali. Cum ar fi Jama’at Nusrat al-Islam wal-Muslimin.

Profesorul Rustad a remarcat: „Această dezvoltare face din ce în ce mai dificil pentru actori precum grupurile de ajutor și organizațiile societății civile să gestioneze peisajul conflictelor și să îmbunătățească viața oamenilor obișnuiți”.

Numărului de decese în lupte anul trecu a scăzut. Dar în ultimii trei ani s-au înregistrat mai multe decese legate de conflicte decât oricând în ultimele trei decenii.

Factorii cheie ai acestei creșteri includ războiul din Etiopia și invazia rusă în Ucraina. Dar și bombardarea Fâșiei Gaza.

Numai în 2023, au fost 122.000 de morți în lupte. Din care peste 71.000 în Ucraina și aproximativ 23.000 în Gaza.