Infofinanciar > Info > Condiția după care se face recalcularea pensiilor din toamnă! Seniorii trebuie să știe
Info

Condiția după care se face recalcularea pensiilor din toamnă! Seniorii trebuie să știe

legea pensiilor (sursă foto: stirileprotv.ro)
sursa foto arhiva companiei

Anul de pensionare este unul dintre factorii cei mai importanți pentru creșterea pensiilor, deoarece indicele de corecție este legat de acesta.

Pensionarii care au beneficiat de un indice de corecţie mare vor avea creşteri mai mici. Iar cei care nu au beneficiat de indice de corecţie vor primi creşteri mai mari la recalcularea din septembrie.

Nu există o rețetă care să spună care pensii vor crește sau care vor scădea cu exactitate. Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a lăsat să se înțeleagă, la un post TV, care ar fi pensionarii avantajați la recalculare.

„Pensionarii care au beneficiat de un indice de corecţie mare vor avea creşteri mai mici Iar cei care nu au beneficiat de indice de corecţie vor beneficia de creşteri mai mari.

Contează foarte mult care a fost nivelul contribuţiilor, istoricul profesional”, a spus şeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, potrivit Ziare.com.

Noua lege a pensiilor

Pentru stagiul de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani contributivi se acordă un număr de puncte de stabilitate astfel:

– 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani. Exemplu: între 25 și 30 de ani se acordă 2,5 puncte;

– 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani. Exemplu: între 30 și 35 de ani se acordă 3,75 puncte;

– 1 punct pentru fiecare an realizat peste 35 de ani.

Sindicaliștii avertizează că noua lege a pensiilor aduce riscuri suplimentare pentru cei care se pregătesc să intre în perioada de pensionare. Conform acestei noi legi, lucrătorii care desfășoară activități în condiții deosebite sau speciale primesc un număr suplimentar de 0,25 sau 0,50 puncte pentru fiecare lună în care au lucrat în aceste condiții.

În comparație cu vechea lege, care prevedea o majorare a punctajelor lunare cu 25% sau 50%, în funcție de grupă. Diferența de calcul poate rezulta într-o scădere de până la 7 puncte în favoarea pensionarului sau asiguratului care a lucrat în condiții speciale. Ceea ce înseamnă o pensie mai mică. Locurile de muncă în condiții deosebite sau speciale sunt considerate acelea care pot duce la îmbolnăviri profesionale în timp.