Infofinanciar > Info > Întârzie tipărirea taloanelor de pensie. Ce explicații are șeful Casei de Pensii
Info

Întârzie tipărirea taloanelor de pensie. Ce explicații are șeful Casei de Pensii

pensii talon de pensie impact.ro
Sursa foto: arhiva companiei

Tipărirea taloanelor de pensie nu s-a terminat încă. Având acest lucru în vedere, șeful Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, i-a informat pe români dacă scandalul legat de bugetul pentru anul care vine are vreo legătură cu acest lucru.

Conform spuselor lui Daniel Baciu, la momentul actual tipărirea taloanelor de pensie nu s-a finalizat. Cu toate acestea, el informează că se muncește la o capacitate ridicată, iar în acest fel să nu existe întârzieri.

„Nu există această posibilitate. Aș vrea să spun lucrul acesta din start, pentru că în momentul acesta, când discutăm, colegii mei lucrează.

Se lucrează în ture și sâmbăta și duminica, astfel încât acest proces de tipărire a celor 5 milioane de taloane de pensii să nu aibă absolut nicio întârziere și ele să fie predate în timp util colegilor de la Compania Națională de Poștă, astfel încât în prima zi lucrătoare din luna ianuarie oamenii deja să-și primească pensiile majorate cu 13,8%”, este declarația făcut de Daniel Baciu.

Venituri mai mari din 2024

Începând de anul viitor seniorii vor primi mai mulți bani din partea statului. Valoarea punctului de pensie se va majora cu 13,8%, ajungând de la 1.785 de lei, la 2.032 de lei. Totodată, majorată va fi și valoarea pensiei minime. Aceasta va crește de la 1.125 de lei la 1.281 de lei.

În plus, începând cu luna septembrie a anului viitor veniturile vor crește cu până la 40% pentru aproximativ 3 milioane de români.

„Deci vor beneficia de majorarea punctului de pensie cu 13,8% toți pensionarii sistemului public. Vorbim de aproximativ 5 milioane de pensionari. Iar cu 1 septembrie vom recalcula practic toate pensiile aflate în plată. Oamenii vor primi deja pensiile recalculate începând cu luna septembrie.

Avem un grafic foarte clar, este foarte strâns, știm ce avem de făcut, suntem în acel grafic, nu avem în întârzieri, astfel încât colegii mei împreună la Casa Națională, lucrăm în momentul de față la elaborarea normelor de aplicare a legii 330 pe 2023.

Sperăm ca până la sfârșitul anului să oferim deja un draft al acestor norme de aplicare, astfel încât că odată ce avem și normele definitivate și publicate în Monitorul Oficial ulterior să contractăm acel soft de recalculare a tuturor pensiilor pe noua formulă de calcul, care este fundamental diferită de actuala formulă de calcul a pensiilor, astfel încât în septembrie oamenii deja să primească deja pensiile recalculate.”, a mai declarat Daniel Baciu.

Deciziile de pensionare

Totodată, conform spuselor acestuia, se dorește ca în perioada de dinainte de luna septembrie să se emită deciziile de pensionare, pe care să figureze valorile veniturilor. În acest fel beneficiarii vor fi informați cu privire la sumele pe care le vor încasa de dinainte de luna septembrie.

„Există un principiu într-adevăr în sistemul public de pensii rămânând în plată pensia cea mai avantajoasă și acest principiu a fost valabilă întotdeauna. Deci într-adevăr, dacă pensia recalculată este la un nivel inferior rămânem la pensia în plată, deci nicio pensie nu va scădea.

Cu această lege noi eliminăm aceste inechități, la cei care au beneficiat de un indice de corecție defavorabil mai mic.

În momentul de față, din 2019 avem un indice de corecție favorabil de 1,41 la cei care au beneficiat de împărțire a acelor număr de puncte la un stagiu de cotizare mai mare de 35, în detrimentul celor care au beneficiat de împărțire la un stadiu mai mic de două, chiar începând cu 25-30.

Aceia vor primi într-adevăr pensii mai mari, cu sume foarte importante cei care au un stagiu de cotizare mai mare de 25 de ani, pentru că beneficiază de acele puncte de stabilitate prevăzute de lege.

Încercăm ca prin această prevedere, prin acel articol, să încurajăm în primul rând viața activă, oamenii să rămână mai mult în câmpul muncii, să contribuie mai mult la sistem, iar noi îi răsplătim cu niște pensii mult mai mari”, a mai precizat Daniel Baciu, conform dailybusiness.ro