Infofinanciar > Info > Companiile energetice de stat fac profituri de miliarde de lei. Cine sunt campionii care aduc cei mai mulți bani la buget
Info

Companiile energetice de stat fac profituri de miliarde de lei. Cine sunt campionii care aduc cei mai mulți bani la buget

capital.ro
Sursa foto: capital.ro

Anul trecut a fost unul benefic pentru companiile energetice la care statul român este acționar anul trecut. Drept dovadă, au avut profituri însumate de aproape 10 miliarde de lei.

Pe primul loc în clasamentul profitabilității, din punct de vedere al profitului net în bani, se situează Hidroelectrica. Compania controlată de Ministerul Energiei a făcut în 2022 un profit de patru miliarde de lei, în creștere cu 32,7 procente față de anul trecut.

Cea mai mare creștere procentuală a fost consemnată de compania de Transport Național de Energie Electrică, adică Transelectrica. Compania, care are ca acționariat Secretariatul General al Guvernului, a făcut în 2022 un profit de 1.175 de ori mai mare față de anul anterior, respectiv de aproximativ 529 de milioane de lei.

Compania Electrica SA a avut și ea în primele nouă luni din anul trecut o creștere record a profitului de 640%. Astfel, profitul net în bani al distribuitor și furnizor de energie deținut de statul român în participație de 49%, a fost de 533,7 milioane de lei

Și companiile de gaze au înregistrat creșteri record

Ritmurile de creștere sunt mai temperate pe zona extracției și distribuției de gaze, dar se mențin pe plus.

Astfel, producătorul național Romgaz a raportat la finalul anului trecut un profit de 2,54 miliarde de lei. Creșterea procentuală față de 2021 a fost de 37%. Afacerile companiei la care statul român are, prin Ministerul Energiei, o participație de 70% au însumat 13,4 miliarde de lei anul trecut, cu 128,6% peste nivelul atins în 2021.

Un procent net superior de creștere a avut Transgaz, care a raportat un salt de 97% în 2022 față de anul anterior. Valoarea profitului brut obținut anul trecut a fost de 368 de milioane de lei, plusul obținut fiind alimentat de investițiile susținute în infrastructura de gaze realizate constant, conform datelor Antena 3 CNN. Veniturile transportatorului naţional de gaze naturale în primele nouă luni ale anului trecut au înregistrat o creștere de 16%, ajungând la 1,1 miliarde lei.

Hidroelectrica se pregătește să iasă pe bursă

Conform datelor prezentat de administratorul Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucureşti, veniturile Hidroelectrica au crescut cu 40,3%, atingând valoarea de la 9,12 miliarde de lei, deși cantitatea de energie electrică produsă a fost mai mică cu 16,2%. Și veniturile obținute din comercializarea producţiei proprii s-au diminuat cu 19,7%. Scăderea au fost compensate de creșterea preţului mediu de vânzare realizat al energiei electrice cu 65,1% față de cel din 2021.

În urmă cu un an, acţionarii companiei au aprobat listarea societăţii pe Bursa e Valori București, în urma unei oferte publice secundare a acţiunilor societăţii, deţinute de Fondul Proprietatea. În toamna anului trecut, participația de 20% a fondului a fost reevaluată la 7,2335 miliarde lei, în creștere cu 2,1046 miliarde lei față de finalul anului 2020.

Acţionarii au aprobat vânzarea acţiunilor deţinute de Fondul Proprietatea la Hidroelectrica în noiembrie anul trecut. Statul a anunțat în ianuarie că a agreat formula prin care fondul să listeze minimum 15% din acțiunile deținute în acest an.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.