Infofinanciar > Info > Cel mai așteptat eveniment de pe bursă în 2023. Când se listează Hidroelectrica? Borbely: Prima fereastră este la începutul lui mai
Info

Cel mai așteptat eveniment de pe bursă în 2023. Când se listează Hidroelectrica? Borbely: Prima fereastră este la începutul lui mai

Hidroelectrica
sursa foto idevice.ro

Oferta publicată inițial a producătorului de stat de energie hidroelectrică, Hidroelectrica, pe Bursa de Valori București este văzută ca fiind realizată în mai sau iunie, a declarat joi Karoly Borbely, membru al consiliului de administrație, semnalând o perioadă mai târzie decât cea așteptată.

Oferta publică inițială constă în acțiuni aparținând fondului de investiții Fondul Proprietatea (FP.BX), condus de managerul de investiții Franklin Templeton, singurul acționar minoritar al Hidroelectrica. În noiembrie, fondul a declarat că listarea era așteptată în aprilie-mai. „Prima fereastră este la începutul lunii mai, a doua undeva la jumătatea lunii iunie”, a declarat Borbely la o conferință pe teme energetice organizată de Ziarul Financiar.

„Tocmai am finalizat întâlnirile early look cu investitorii, consultanții lucrează acum la proiectul de prospect, care va fi depus la autoritatea de reglementare financiară în a doua jumătate a lunii aprilie”, mai adaugă acesta.

Fondul de participație

Fondul obținuse aprobarea guvernului pentru a scoate la bursă o participație de 15%-20% în companie, într-o tranzacție estimată inițial la 2,5 miliarde de euro (2,65 miliarde de dolari). Fondul susținuse o dublă listare, la București și la Londra, pentru a crește evaluarea companiei, dar acționarii săi au respins acest plan. Fondul a declarat că listarea companiei doar la București ar putea însemna o reducere a participației, scrie Reuters.

Fondul a fost înființat ca un fond pentru a despăgubi românii pentru activele confiscate în timpul comunismului și deține participații minoritare la o serie de firme de stat, inclusiv 20% din Hidroelectrica.

Oferta publică inițială va implica vânzarea de acțiuni Fondul la Hidroelectrica, nu de acțiuni guvernamentale. Cu toate acestea, listarea companiei până la jumătatea anului 2023 face parte din cerințele pe care guvernul le-a convenit cu Comisia Europeană în schimbul fondurilor de redresare post-pandemică. Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din România, reprezentând o treime din energia electrică. Borbely a declarat că societatea plănuiește să adauge încă 300 MW la capacitatea sa prin noi investiții pe termen scurt.

Diverse planuri ale statului de a lista Hidroelectrica există de aproximativ 15 ani.

„Ținta noastră este să avem listarea companiei completă în prima jumătate a anul, în primele șase luni ale anului 2023. Va fi pe Bursa de Valori București și avem flexibilitatea să vindem cei 20% pe care îi deținem la Hidroelectrica. Mărimea exactă a pachetului de acțiuni care va fi vândut, precum și prețul vor fi determinate de condițiile pieței și de interesul acționarilor din acel moment”, declara în luna decembrie Johan Meyer, Managerul de Portofoliu al Fondului Proprietatea și, de asemenea, CEO al Franklin Templeton sucursala București.