Infofinanciar > Lumea la zi > Ce părere au companiile despre inteligența artificială. Unii acceptă, alții resping
Lumea la zi

Ce părere au companiile despre inteligența artificială. Unii acceptă, alții resping

inteligenta-artificiala
Sursa foto: arhiva companiei

Companiile se străduiesc să facă față creșterii rapide a inteligenței artificiale generative. Unele dintre ele se grăbesc să adopte această tehnologie ca instrument de lucru pentru angajați. Altele o evită, cel puțin pentru moment.

Pe măsură ce inteligența artificială generativă, tehnologia care stă la baza ChatGPT și a altor instrumente similare, se infiltrează aparent în fiecare colț al internetului, marile corporații se luptă să afle dacă eficiența sporită pe care o oferă depășește posibilele riscuri legate de drepturile de autor și de securitate.

Măsurile adoptate de companii

Unele companii au adoptat interdicții interne privind instrumentele de inteligență artificială generativă, în timp ce încearcă să înțeleagă mai bine această tehnologie. Altele au început deja să prezinte angajaților această tehnologie la modă în feluri proprii.

Multe companii importante au blocat complet utilizarea internă a ChatGPT. Inclusiv JPMorgan Chase, Northrup Grumman, Apple, Verizon, Spotify și Accenture, potrivit detectorului de conținut IA Originality.AI. Mai multe dintre ele au invocat preocupări legate de confidențialitate și securitate. Persoanele aflate la conducere și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la faptul că angajații ar putea introduce informații confidențiale în ChatGPT și că aceste informații sensibile ar putea apărea în altă parte ca rezultat al instrumentului.

Pericolul inteligenței artificiale

Atunci când utilizatorii introduc informații în aceste instrumente, „nu știi cum vor fi folosite”, a declarat în martie pentru CNN Mark McCreary, copreședinte al departamentului de confidențialitate și securitate a datelor din cadrul firmei de avocatură Fox Rothschild LLP.

„Acest lucru ridică îngrijorări deosebit de mari pentru companii. Pe măsură ce din ce în ce mai mulți angajați adoptă ocazional aceste instrumente pentru a se ajuta cu e-mailurile de serviciu sau cu notițele de la întâlniri”, a declarat McCreary. Dar ezitarea corporațiilor de a accepta inteligența artificială generativă ar putea fi temporară.

„Companiile care se află pe lista celor care interzic IA  generativ au, de asemenea, grupuri de lucru interne care explorează utilizarea IA”, a declarat Jonathan Gillham, CEO al Originality.AI, pentru CNN. „Să le ofere tuturor angajaților acces la ChatGPT și să le spună „distracție plăcută” este un risc prea mare. Dar asta nu înseamnă că nu își spun: ”uite ce eficiență de 10x, 100x putem bloca atunci când vom afla cum să facem acest lucru într-un mod care să mulțumească toate părțile interesate” în departamente precum cel juridic, financiar și contabilitate.

Inteligența artificială în diferite domenii

În rândul companiilor media care produc știri, redactorul-șef al Insider, Nicholas Carlson, i-a încurajat pe reporteri să găsească modalități de a utiliza IA în redacție. „Se apropie un tsunami”, a declarat el în aprilie. „Putem fie să ne urcăm pe el, fie să fim nimiciți de el. Dar va fi foarte amuzant să îl călărești și ne va face mai rapizi și mai buni”. Organizația a descurajat personalul să pună detalii despre surse și alte informații sensibile în ChatGPT.

Dintre companiile care interzic în prezent ChatGPT, unele discută despre utilizarea viitoare odată ce vor fi rezolvate problemele de securitate. UBS a estimat că ChatGPT a ajuns la 100 de milioane de utilizatori activi lunar în ianuarie. Asta la numai două luni de la lansare, informează edition.cnn.com