Infofinanciar > Lumea la zi > Comisia Europeană vrea să schimbe Codul rutier. Mai multe reguli pentru șoferii tineri
Lumea la zi

Comisia Europeană vrea să schimbe Codul rutier. Mai multe reguli pentru șoferii tineri

codul rutier (sursă foto: dreamstime) 2024
Sursa foto: Arhiva companiei

Comisia Europeană are în dezbatere noi reguli care îi vizează pe șoferii tineri. Dacă vor fi aprobate, Codul rutier din fiecare stat membru UE va trebui modificat în conformitate cu schimbările adoptate.

Eurodeputații discută la Bruxelles introducerea de noi reguli de circulație care să se aplice doar tinerilor șoferi. Odată aprobate și emisă o directivă în acest sens, regulile vor trebui adoptate în Codul rutier al fiecărui stat membru.

Una dintre aceste reguli îi vizează pe șoferii care nu au împlinit vârsta de 21 de ani. Potrivit propunerii aflate în dezbatre aceștia nu ar mai avea voie să conducă cu mai mult de 91 km/h. Limita de viteză se aplică inclusiv pe autostradă.

De asemenea, o altă limitare avută în vedere este cea a interzicerii circulației pe timpul nopții. Aceasta nu se mai aplică însă tinerilor subt 21 de ani, ci șoferilor începători. Și pentru o perioadă de probă. După respectiva perioadă de probă, șoferii vor susține un nou examen auto, pentru a scăpa de interdicție.

Permise pe limite de greutate

O altă măsură avută în vedere, care de data aceasta nu are de-a face nici cu șoferii tineri și nici cu cei începători este introducerea unui nou tip de permis de conducere, B+. Noul tip de permis va fi necesar șoferilor care conduce mașini cu greutate mare. Motivul – limitele de greutate pentru permisele de conducere B tradițional vor fi reduse drastic. Respectiv de la 3.500kg la 1.800 kg, conform dailybsuiness. Acest lucru i-ar forța pe șoferii unor modele de automobile SUV să obțină permise actualizate.

La începutul acestui an, Comisia Europeană a venit cu noi propuneri în ceea ce privește permisele de conducere. Astfel, acestea ar putea avea o valabilitate de 15 ani, în loc de 10, așa cum este în prezent. Totodată, permisele ar putea fi 100% digitale, astfel că reînnoirea lor s-ar putea face online.

Regulile nu s-ar aplica însă și pentru șoferii de peste 70 de ani. În cazul conducătorilor auto care au peste 70 de ani, aceștia ar putea fi nevoiți să își reînnoiască permisele la fiecare 5 ani. Astfel, ei vor fi evaluați medical mai frecvent, pentru a vedea dacă au probleme de sănătate și dacă sunt apți să conducă.

Noi reguli și pentru obținerea carnetului

UE vrea să schimbe însă și regulile de obținere a permisului de conducere de către începători.

Astfel, tinerii vor putea susține examenul auto la 17 ani, dar nu vor avea voie să conducă singuri înainte de 18 ani. Un astfel de sistem există deja pentru permisele de conducere de categoria B în unele state membre (de exemplu, Germania, Austria).

Vârsta de 17 ani va fi valabilă, de asemenea, și pentru permisele de conducere categoria C (camioane). Măsura a fost adoptată pentru a facilita accesul tinerilor la profesia de șofer.

O altă modificare importantă propusă de UE se referă la toleranța zero pentru conducerea sub influența băuturilor alcoolice. Pentru șoferii începători este de cel puțin doi ani de la obținerea permisului.