Infofinanciar > Lumea la zi > Comisia Europeană cedează la șantajul lui Viktor Orban. Ungaria primește 13 miliarde de euro
Lumea la zi

Comisia Europeană cedează la șantajul lui Viktor Orban. Ungaria primește 13 miliarde de euro

Viktor Orban,
Sursa foto: Arhiva companiei

Bruxelles-ul a anunțat că va debloca 13 miliarde de euro, Măsura a fost luată pentru a asigura sprijinul lui Viktor Orban pentru suplimentarea bugetului UE și pentru asistența acordată Ucrainei.

Comisia Europeană se pregătește să deblocheze fonduri UE de miliarde de euro pentru Ungaria. Acestea au fost înghețate de oficialii de la Bruxelles din cauza unor preocupări legate de statul de drept. Revenirea asupra deciziei urmărește asigurarea sprijinului Budapestei pentru o majorare a bugetului UE. Dar și pentru a crește asistență financiară acordată Ucrainei.

Eliberarea fondurilor, care au fost înghețate din decembrie anul trecut, reprezintă o victorie pentru Viktor Orbán. Premierul maghiar a promis că nu va accepta nicio majorare a bugetului UE până când nu va fi restabilit accesul Ungariei la acesta.

Comisia intenționează să deblocheze fonduri în valoare de aproximativ 13 miliarde de euro înainte de sfârșitul lunii noiembrie. Conform oficialilor europeni, deblocarea a fost parțial justificată de dorința de a asigura sprijinul lui Orbán pentru creșterea bugetului.

Viktor Orban a învins

În decembrie anul trecut, UE a înghețat 22 de miliarde de euro din fondurile de coeziune alocate Ungariei. Comisia a decis că aceasta nu respectă normele de protecție a drepturilor omului și a statului de drept. Fondurile de coeziune sunt concepute pentru a ajuta membrii mai puțin dezvoltați ai blocului celor 27 de țări să reducă decalajul de investiții și să își îmbunătățească infrastructura.

Ungaria a adoptat reforme judiciare în luna mai ca răspuns la cererile Bruxelles-ului. Acest lucru ar permite Comisiei să deblocheze 13 miliarde de euro. Ceea ce înseamnă mai mult de jumătate din fondurile înghețate, au declarat oficialii UE.

Stefan de Keersmaecker, purtător de cuvânt al Comisiei, a declarat că Bruxelles-ul a trimis o scrisoare guvernului ungar la 26 septembrie. În document au fost cerute „clarificări” cu privire la unele detalii ale reformelor. „De îndată ce Ungaria va fi răspuns la aceste întrebări, Comisia își va continua evaluarea”, a adăugat el.

Majorarea nu este dorită de statele membre

Progresul privind restabilirea accesului Ungariei la fonduri vine în contextul în care Bruxelles-ul încearcă să obțină sprijin unanim pentru bugetul său majorat înainte de sfârșitul anului. În special pentru a asigura continuarea ajutorului financiar pentru Kiev.

Urgența a fost declanșată de recenta decizie a Congresului SUA de săptămâna trecută. Acesta a renunțat la un ajutor de 6 miliarde de dolari pentru Ucraina.

Comisia a propus o majorare de 66 de miliarde de euro a bugetului comun al UE pentru a acoperi costurile crescute. O parte din această sumă urmează să contribuie la un program de sprijin financiar de 50 de miliarde de euro pentru Kiev. Alocarea contribuie la acoperirea costurilor acestuia în următorii patru ani.

Mai multe capitale, printre care și Berlinul, s-au opus mărimii majorării propuse. Suplimentarea bugetului are nevoie de sprijinul tuturor celor 27 de state membre. Care vor trebui să aducă contribuții suplimentare din bugetele lor naționale, conform Financial Times.