Infofinanciar > Lumea la zi > Comisia Europeană a deschis o investigaţie oficială a grupului Meta
Lumea la zi

Comisia Europeană a deschis o investigaţie oficială a grupului Meta

Meta (sursă foto: Axios)
Foto: facebook

Comisia Europeană a deschis o investigaţie oficială a grupului Meta. El este suspectat de posibile încălcări ale legislaţiei europene referitoare la protecţia minorilor pe reţelele sale de socializare Facebook şi Instagram.

Este a doua procedură oficială iniţiată în decurs de două săptămâni la adreasa companiei.

CComisia Europeană suspectează că sistemele Facebook și Instagram, inclusiv algoritmii acestora, prezintă riscuri care pot exploata deficiențele și lipsa de experiență a minorilor. Ca atare, pot cauza un comportament care creează dependență la copii.

Un alt element invocat este lipsa eficacității metodelor de verificare a vârstei utilizatorilor. Mai mult, Comisia are semne de întrebare în legătură cu măsurile care asigură confidențialitatea, siguranța și securitatea pentru minori. Investigația a fost lansată după ce Comisia a solicitat și apoi a primit explicații de la furnizorul Facebook și Instagram, dar a considerat că informațiile nu sunt suficiente. Și nici în măsură să risipească semnele de întrebare.

Pe 30 aprilie 2024, Comisia a mai lansat proceduri oficiale împotriva Meta cu privire la publicitatea înșelătoare. Dar și conținut politic, mecanismele de notificare și de acţiune, accesul la date pentru cercetători. Precum și cu privire la indisponibilitatea unui instrument eficace de monitorizare a alegerilor de către terți. În urmă cu un an, Facebook și Instagram au fost desemnate platforme online foarte mari. Cu peste 45 de milioane de utilizatori activi lunar în Uniunea Europeană. Ca atare, au responsabilități mai mari, conform legii serviciilor digitale.