Infofinanciar > Info > Comisia Europeană a hotărât! 752 milioane de euro pentru eficiență energetică în România
Info

Comisia Europeană a hotărât! 752 milioane de euro pentru eficiență energetică în România

Comisia Europeană Sursa foto PSnews
sursa foto: arhiva companiei

Într-un context caracterizat de provocări energetice semnificative în cadrul spațiului european, Comisia Europeană marchează un nou pas crucial pentru sprijinirea României. C.E a aprobat modificarea unei scheme de ajutor de stat destinată susținerii cogenerării de înaltă eficiență a energiei electrice și termice.

Această decizie subliniază angajamentul continuu al Uniunii Europene față de tranziția energetică și reducerea emisiilor de carbon. Întreg procseul va costa 752 de milioane de euro.

Comisia Europeană, respectând normele privind ajutoarele de stat, a aprobat prelungirea și ajustarea schemei românești esențiale pentru sectorul energetic. Această schemă are ca scop sprijinirea producției de energie electrică și termică prin intermediul instalațiilor de cogenerare de înaltă eficiență conectate la rețelele de termoficare.

Comisia Europeană, un buget gigant

Este un element esențial în strategia României de a promova sursele regenerabile de energie și de a îmbunătăți eficiența energetică. Într-o primă etapă, a fost aprobată în septembrie 2022, cu o dată de expirare inițială la 30 iunie 2024. Obiectivul principal este facilitarea construirii de noi centrale de cogenerare pentru o distribuție eficientă și ecologică a energiei.

În lumina noilor provocări și oportunități, autoritățile române au propus extinderea duratei schemei până la 31 iulie 2028. Guvernul a cerut și o majorare a bugetului cu 362 de milioane de euro. S-a ajuns astfel la un buget total impresionant de 752 de milioane de euro.

De asemenea, schema modificată își propune să sprijine instalarea unei capacități suplimentare de cogenerare de cel puțin 200 MW. Este n pas esențial pentru consolidarea securității energetice a țării și pentru atingerea obiectivelor de mediu ale Uniunii Europene.

Impact asupra mediului

Impactul asupra mediului și pieței energetice a fost analizat și confirmat de către Comisia Europeană. Se evidențiază necesitatea și coerența schemei revizuite în promovarea instalațiilor de cogenerare de înaltă eficiență în România. Această măsură joacă un rol crucial în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Astfel, se demonstrează echilibrul dintre necesitatea de a stimula tranziția energetică și importanța menținerii unei piețe unice echitabile și competitive.

Decizia va fi detaliată în versiunea neconfidențială și publicată în Registrul ajutoarelor de stat, oferind astfel sectorului energetic și publicului o perspectivă detaliată asupra impactului și importanței acestei măsuri pentru viitorul energetic al României și al Uniunii Europene, scrie Playtech.