Info

Comercializarea porcilor de bătătură este acum ilegală! Noi reguli ANSVSA pentru fermieri

evz.ro
Sursa: evz.ro

Românii care cresc animale în gospodării vor fi nevoiți să le înregistreze oficial și să le asigure condițiile de trai specifice speciei. Noua lege vine de la un Ordin al ANSVSA, publicat în Monitorul Oficial, și spune animalele de casă nu vor mai putea fi sacrificate pentru comercializări nefiscalizate, ci doar pentru consum propriu.

Noul Ordin al ANSVSA, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, a publicat o lege în Monitorul Oficial, prin care gospodarii nu își vor mai putea sacrifica animalele, decât pentru uz propriu. De asemenea, veterinarii vor fi nevoiți să facă inventarul pentru fiecare gospodărie pentru a se asigura că au numărul de animale declarate.

Vândutul animalelor de bătătură pentru consum este acum ilegal

Autoritățile au trebuit să vină cu o modalitate de a răspândi pesta porcină africană. Aceasta este cea mai răspândită în cazul mistreților, însă autoritățile nu au vrut să deranjeze fondurile de vânătoare, lovind astfel zonele gospodăriilor independente.

Noua normă ANSVSA stabilește reguli stricte care fac o posibilă comercializare a cărnii de porc de bătătură imposibilă. Gospodarii sunt acum obligați să își înregistreze fiecare animal, la veterinar, unde se va ține o arhivă cu acestea. Sacrificarea unui animal pentru consum se va putea face doar în urma obținerii de permisiune de la autorități.

Porci cu buletin

Tot în urma ordinului publicat se va presupune ca orice animal, fie el microcipat sau ștanțat (este obligatoriu să fie una dintre aceste două), trebuie să dețină documente necesare pentru circulație. În această categorie de animale cărora le trebuie certificate de transport intră speciile de bovine, ovine, caprine, porcine, camelide, cervidee și reni.

Acestea trebuie identificate și înregistrate, iar proprietarul trebuie să aibă documente de circulație, iar în calcul special al camelidelor, cervideelor și al renilor, documentul specific de identificare unic pe viață.

Bovinele, ovinele, caprinele, porcinele, camelidele, cervidele și renii existente/existenți pe teritoriul României vor fi supuse/supuși procesului de identificare și înregistrare prin crotalie convențională, crotalie electronică, transponder tip bolus, transponder injectabil sau tatuaj. Datele înregistrate oficiale ale animalelor vor rămâne în baza de date al Sistemului Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor (SNIÎA).

Procedeul de Funcționalitate al unei gospodării

În România, fiecare exploatație, indiferent dacă este profesională sau nonprofesională, trebuie înregistrată în SNIÎA prin intermediul unui cod unic alfanumeric generat de medicul veterinar de liberă practică sau de DSVSA pentru exploatațiile comerciale.

Gospodarii care doresc să deschidă o exploatație nonprofesională, cum ar fi o fermă de suine de subzistență cu maximum 5 capete, trebuie să înștiințeze medicul veterinar de liberă practică împuternicită, furnizând informații despre speciile de animale și documente precum cartea de identitate a proprietarului și documente de proprietate pentru terenul destinat exploatației. Medicul veterinar va verifica spațiul și condițiile de biosecuritate pentru a permite înregistrarea exploatației, potrivit Național.