Infofinanciar > Info > Cod roșu de viscol și ninsoare! Se apropie Paștele, dar iarna nu vrea să plece
Info

Cod roșu de viscol și ninsoare! Se apropie Paștele, dar iarna nu vrea să plece

Val de aer polar în România
sursa foto playtech.ro

A trecut timpul pentru sezonul de iarnă. Primăvara s-a așezat, iar temperaturile ar trebui să se încălzească, copacii să înflorească, iar soarele să strălucească pe cer. Însă valorile termice actuale nu țin cont de anotimp, în România înregistrându-se temperaturi extrem de scăzute pentru această perioadă. Deși cu toții am crezut că din luna martie putem pune gecile groase înapoi în dulap, se pare că încă vom avea nevoie de ele.

Aceste temperaturi scăzute sunt cauzate de fenomene meteorologice neașteptate. Vortexul polar a lovit țara noastră în această perioadă. Acest val de aer rece aduce coduri de vreme rea, vânt puternic, precipitații abundente, ninsori, furtuni și viscole. La momentul actual, în România se înregistrează ninsori, iar meteorologii sunt în alertă maximă. Sunt în vigoare numeroase alerte meteo, care inclusiv un cod roșu de viscol în mai multe zone din țară.

Cod roșu de ninsori în nord-estul țării

În această perioadă, mai multe județe din România se confruntă cu o vreme nefavorabilă, după o iarnă cu puține ninsori. Școlile sunt închise, drumurile sunt blocate și au fost emise mai multe avertizări meteo pentru următoarele zile. Regiunea de nord-est a țării, unde este în vigoare un cod roșu de viscol și ninsori, este cea mai afectată.

Aceste atenționări vizează județele Iași și Botoșani, din zona Moldovei. Miercuri, 5 aprilie, începând cu ora 18:40, Administrația Națională de Meteorologie a emis o alertă de vreme rea, care este în vigoare până joi, 6 aprilie, la ora 4:00. Autoritățile recomandă persoanelor din acele zone afectate să rămână în casă, deoarece se anticipează viscol puternic cu rafale de vânt între 75 și 85 km/h, ninsoare abundentă, strat de zăpadă semnificativ și pericol de a rămâne înzăpezit.  De asemenea, traficul rutier trebuie evitat de șoferi, deoarece vizibilitatea va fi foarte redusă.

ISU, recomandări pentru cetățeni

ISU (Inspectoratul pentru Situații de Urgență) recomandă cetățenilor să respecte următoarele măsuri pentru siguranța lor. Astfel, ISU sfătuiește oamenii să evite orice fel de deplasare în timpul viscolului și al perioadelor de ninsori abundente, iar dacă acest lucru nu poate fi realizat, trebuie să vă informați de starea drumurilor pe care le veți parcurge, înainte de a ieși din casă.

De asemenea, Inspectoratul pentru Situații de Urgență a semnalat că este necesar, înainte de a pleca, verificarea sistemului de încălzire și funcționalitatea acestuia, verificarea rezervorului de benzină și mai ales, asigurarea că mașinile au echipamentul necesar pentru circulația pe timp de iarnă (anvelope de iarnă, lanțuri de zăpadă, lopată, saci cu nisip etc.).

Conform ISU, se recomandă evitarea atingerii stâlpilor sau firelor căzute la pământ și adăpostitul prin apropierea copacilor, a stâlpilor, a panourilor publicitare, a construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie, acestea fiind în pericol de cădere și astfel ne pot accidenta. În plus, autoturismele trebuie parcate la distanță de copaci sau stâlpi de electricitate, care pot cădea. Un lucru foarte important pentru siguranța cetățenilor este urmărirea posturilor TV sau radio care transmit buletinele meteorologice, conform Substantial.ro .

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.