Info

Cod roșu de ninsori și viscol! Avertizarea intră în vigoare de astăzi

Cod roșu de ninsori și viscol! Avertizarea intră în vigoare de astăzi
Sursa foto: agrointeligenta

Începând de diseară, de la ora 22.00, în Carpații Meridionali intră în vigoare o avertizare de Cod roșu, valabilă până mâine la ora 14.00. Județele afectate de fenomenul meteorologic sunt Argeş, Alba, Braşov, Caraş-Severin, Dâmboviţa, Gorj, Hunedoara, Prahova, Sibiu și Vâlcea. ANM avertizează că viteza vântului va fi de peste 120 – 140 km/h, iar vizibilitatea va fi redusă spre zero.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare de Cod roșu de viscol puternic în Carpații Meridionali, care intră în vigoare pe 17 ianuarie, la ora 22:0, și se încheie pe 18 ianuarie, ora 14:00.

Conform prognozei, la altitudini de peste 1.800 de metri în Carpații Meridionali va fi viscol puternic, vântul înregistrând rafale care vor atinge viteze de peste 120 – 140 km/h. Totodată, vizibilitatea va fi redusă drastic, în unele zone tinzând spre zero. Viscolul puternic anunțat de ANM va afecta 10 judeţe: Argeş, Alba, Braşov, Caraş-Severin, Dâmboviţa, Gorj, Hunedoara, Prahova, Sibiu și Vâlcea.

Cod portocaliu în Apuseni, Carpații Orientali și Meridionali

ANM emisă și o avertizare de Cod portocaliu, pentru intervalul 17 ianuarie, ora 22 – 18 ianuarie, ora 14, care vizează judeţele Alba, Cluj, Bihor, Arad, Maramureş, Bistriţa-Năsăud şi Suceava.

În zonele respective se vor înregistra intensificări puternice ale vântului și cantități însemnate de precipitații, la altitudini de peste 1.800 de metri, în Munții Apuseni și nordul Carpaților Orientali. Fenomenele se vor manifesta și la altitudini între 1500 m și 1800 m în Carpații Meridionali.

În Apuseni și nordul Carpaților Orientali la altitudini de peste 1800 m va fi viscol puternic, cu rafale de peste 100-110 km/h. În Carpații Meridionali. la altitudini între 1500 m și 1800 m, se vor înregistra intensificări puternice ale vântului, cu rafale de peste 100-110 km/h și precipitații mixte. În regiunile afectate se vor acumula cantități însemnate de precipitații, de 30-50 l/mp, și izolat de peste 60-70 l/mp.

Cod portocaliu în Banat, Crișana, Maramureș și Dobrogea

ANM a emis și un cod galben de vânt și precipitații, în intervalul 17 ianuarie, ora 11 – 19 ianuarie, ora 18, care va afecta județele Tulcea, Constanţa, Buzău, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş, Vrancea, Bacău, Neamţ, Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Bihor, Arad, Hunedoara, Timiş, Caraş-Severin şi Mehedinţi.

Potrivit avertizării emise de ANM, la munte, în Banat, Crișana, Maramureș, Dobrogea și în nord-vestul Transilvaniei, vântul va înregistra intensificări accentuate, atingând viteze de de 55-75 km/h. În zona montană se vor acumula cantități de precipitații, sub formă de ploaie, de 25-40 l/mp, iar la altitudini de peste 1500 m vor avea forme mixte, potrivit datelor Digi 24.

Mâine, +21 de grade în Capitală

Conform prognozei ANM pentru București, miercuri și joi se vor înregistra temperaturi de +20 de grade. Valorile crescute sunt, teoretic, atipice pentru această perioadă, însă, în ultimii ani astfel de evoluții au devenit tot mai frecvente, depășindu-se recorduri ce datau de câteva decenii. De exemplu, ziua de 2 ianuarie a fost cea mai caldă zi din luna ianuarie din 80 de ani la Câmpina, dar și la Rădăuți, unde recordul anterior data de peste 70 de ani.