Infofinanciar > Info > CNAS dispune de finanțare doar primele 9 luni. Ultimul trimestru rămâne descoperit
Info

CNAS dispune de finanțare doar primele 9 luni. Ultimul trimestru rămâne descoperit

cnas (Sursă foto: dailybusiness.ro)
Sursă foto: dailybusiness.ro

Președintele CNAS, Valeria Herdea, a declarat că Casa Națională de Asigurări de Sănătate dispune de finanțare doar pentru primele nouă luni ale anului. Ultimul trimestru nu este acoperit.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a recunoscut că bugetul alocat instituției în 2024 este cu 29% mai mic decât cel solicitat.

CNAS dispune de finanțare doar primele 9 luni

,,Avem bani pe nouă luni. Ultimul trimestru nu avem bani. Ori facem un efort toţi să încercăm să reducem cheltuielile şi pierderile din sistem şi încercăm să mobilizăm şi pacienţii să vină proactiv, în aşa fel încât prevenţia care costă mai puţin să îi ajute să nu ajungă în viitorii ani la boală şi să avem o previziune corectă”, a declarat Valeria Herdea.

Valeria Herdea a anunțat că se desfășoară un proiect interinstituțional între Ministerul de Finanțe, Colegiul Medicilor din România și Casa Națională de Asigurări de Sănătate, la care Ministerul Sănătății este invitat să participe. Scopul proiectului este de a evalua eficiența activității furnizorilor de servicii medicale prin echipe mixte.

Președintele CNAS a subliniat posibilitatea României de a se confrunta cu un deficit de personal medical, deoarece aproximativ jumătate dintre angajații din domeniul sănătății sunt dintr-o generație care va ieși la pensie în următorii 4-6 ani.

„Vor rămâne jumătate din cei pe care îi avem. 50% din oamenii educaţi ai acestei ţări în domeniul medical ori vor lucra după pensie până când vor creşte pe alţii ori schimbăm politica în domeniul resursei umane. Ori facem ceva în aşa fel încât să dezvoltăm foarte bine reţeaua de îngrijiri medicale”, a explicat Valeria Herdea.

„Degeaba” cresc salariile din sănătate dacă nu se face reformă

În opinia sa, „degeaba” cresc salariile din sănătate dacă nu se face reformă. „Dacă nu o să facem reformă, degeaba creştem salariile.  Dacă nu o să avem curaj să vorbim despre contractul asigurat – asigurator nu o să facem reformă. A vorbi despre contractul asigurat-sigurator înseamnă să înţeleagă fiecare om că are drepturi atunci când este asigurat. Această casă de asigurări cum este ea oferă nişte lucruri prin care îşi poate prezerva sănătatea, dacă este partener activ cu medicii, indiferent de ce segment.

Ar trebuie să ne gândim foarte bine că există şi drepturi şi obligaţii în oglindă. Una dintre ele ar fi aceea a prezentării, a simplei programări la medicul fiecăruia de familie în luna de naştere. Ar trebui să existe şi aceste obligaţii ale pacientului”, a subliniat Valeria Herdea.

Informațiile furnizate public de către Valeria Herdea sugerează că există riscul repetării scenariului din anul trecut. Când bugetul CNAS s-a epuizat încă din august-septembrie și a fost suplimentat periodic cu sume insuficiente din Fondul de rezervă al Guvernului. În lipsa unei rectificări bugetare. Această situație a dus la acumularea de datorii în multe spitale. Persistă și în prezent de mai multe luni, conform hotnews.ro.