Infofinanciar > Info > CNAS alocă mai mulți bani pentru analizele medicale! Care sunt românii ce vor beneficia de acest ajutor 
Info

CNAS alocă mai mulți bani pentru analizele medicale! Care sunt românii ce vor beneficia de acest ajutor 

Bani
Sursa foto: Cancan

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) anunță că finanțarea pentru examenele și investigațiile medicale preventive a crescut de la 1 iulie. O dată pe an, copiii de minimum doi ani vor putea beneficia de această noua facilitate. Însă potrivit Larisei Mezinu, directoarea Serviciului Relații cu Asigurații și cu Presa în cadrul CNAS, o serie dintre aceste investigații vor depăși suma din plafon. 

„Vin importante modificări în sistemul de asigurări de sănătate. Vorbim de consolidarea și dezvoltarea pachetelor de prevenție care sunt musai de implementat și de legiferat, dar și de plătit. Astfel, toate categoriile de vârstă de la doi ani în sus vor avea acces, o dată pe an, la servicii medicale de prevenție, dar și la analize medicale și investigații. O parte din ele vin peste valoarea de plafon”, a precizat Mezinu, la o masă rotundă organizată de Alianța Pacienților Cronici din România la Comisia pentru sănătate din Senat. 

Cine poate beneficia de aceste investigații medicale 

Persoanele cu vârsta de 40 de ani și peste se pot prezenta pentru astfel de examene medicale anuale la unitățile sanitare aflate în contract cu CNAS, peste valoarea plafonului, potrivit Larisei Mezinu. 

 „Nu va mai exista să primească acel răspuns că nu mai avem bani, s-au terminat banii. La fel, femeile însărcinate – monitorizarea acestora se va realiza peste valoarea de plafon și biletele de trimitere Monitor 7 pentru cele șapte boli importante vor rămâne în continuare peste valoarea de plafon, atât investigația – analiza de laborator, cât și de înaltă performanță, radiologie, medicina nucleară. În acea valoare de plafon sperăm să reușim să acordăm și să acoperim nevoia de analiză de prevenție pentru celelalte categorii de vârstă”, a explicat reprezentanta CNAS. 

CNAS stimulează medicii  

 „Suntem foarte atenți la datele pe care le vom colecta urmare a implementării acestor noi servicii medicale. Începând cu anul viitor, ne propunem să bonificăm, să stimulăm financiar medicii care pun accent pe prevenție, care discută, informează, educă pacientul în schimbarea stilului de viață și adoptarea unuia sănătos.  

Venim în sprijinul medicilor de familie prin introducerea acestui nou instrument – Riscograma, care să-i permită medicului să-l familiarizeze cu acest discurs motivațional, un discurs intim cu pacientul privind traiul de zi cu zi, privind stilul de viață ales, pentru că și la noi vin tot felul de solicitări, de informații și reclamații din partea persoanelor care spuneau că ele nu știau că sunt obeze și că pot dezvolta boli conexe și e important ca medicul să-l treacă prin toate etapele și să poarte o discuție cu pacientul la firul ierbii, cunoscându-i situația familiară, mediul profesional”, a spus oficialul CNAS, potrivit Bihon.ro.

Clarificările sunt specifice și imparțiale și sunt foarte apreciate pentru sănătatea pacienților, potrivit lui Dorel Dulău, directorul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Bihor. „Ținând cont de noul contract cadru, de normele metodologice și de contractele încheiate de CAS Bihor și furnizorii de servicii medicale, legislația este foarte bună. De regulă, aceste consultații preventive periodice active, oferite persoanelor sunt pe vârste. 

Ca urmare, între 0 și 18 ani, consultațiile preventive periodice se referă la creșterea și dezvoltarea, starea de nutriție și practicile nutriționale, depistarea și intervenția. În consecință, pentru riscurile specifice grupei de vârstă, pe sexe. Este important ca această parte a populației, cuprinsă între 0 și 18 ani, să fie verificată din punct de vedere medical cu privire la creștere și la dezvoltarea fizică și psihică, precum și la starea nutrițională și practicile nutriționale”, a precizat Dorel Dulău.