Infofinanciar > Info > Clujul, capitala neuroștiinței. Rectorii a zece facultăți de prestigiu s-au reunit pentru a treia întâlnire Neurotech EU
Info

Clujul, capitala neuroștiinței. Rectorii a zece facultăți de prestigiu s-au reunit pentru a treia întâlnire Neurotech EU

Anca Dana Buzoianu Neurotech EU
Sursă foto: UMF Cluj

Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu din Cluj-Napoca a organizat evenimentul ”Neurotech EU 3rd Board of Rectors Meeting”, cea de-a treia reuniune a rectorilor universităților fondatoare ale consorțiului The European University of Brain and Technology (Neurotech EU ).

Universitatea Europeană a Creierului și Tehnologiei (NeurotechEU) va educa studenții, la toate nivelurile (licență, masterat, doctorat, precum și cursanți pe tot parcursul vieții) și va forma următoarea generație de oameni de știință, cercetători și absolvenți multidisciplinari, oferindu-le acces direct la infrastructura de vârf pentru cercetarea fundamentală, translațională și aplicată, pentru a ajuta Europa să abordeze această provocare nesatisfăcută. Ea își propune să fie coloana vertebrală a acestei noi viziuni, reunind opt universități de top și peste 250 de parteneri din toate regiunile Europei.

În cadrul evenimentului găzduit de UMF Iuliu Hațieganu au participat rectorii și președinții unora dintre cele mai importante universități, alături de echipele lor, formate din prorectori, manageri de proiect și studenți.

Neurotech-Eu-Semnarea-declaratiei-comune.jpg

Neurotech Eu – Semnarea declarației comune.jpg

Cele 8 universități partenere din cadrul consorțiului Neurotech EU sunt: Universitatea Oxford (Marea Britanie), Karolinska Institutet (Suedia), Universitatea Radboud (Olanda), Universitatea din Bonn (Germania), Universitatea Miguel Hernández (Spania), Universitatea Boğaziçi (Turcia), Universitatea din Debrecen (Ungaria) și Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca(România). La reuniune au mai participat și reprezentanții Universității Georgia Tech-Lorraine (Franța) și cei ai Universității din Reykjavik (Islanda), instituții interesate să se alăture consorțiului.

„Un aspect foarte important al acestui consorțiu este faptul că vom beneficia de experiența fiecăruia dintre noi și vom completa activitățile pe care le are fiecare universitate, atât în ceea ce privește educația, cât și cercetarea. Împreună vom crea noi programe educaționale”, a declarat Robert Harris, vicepreședinte academic al învățământului doctoral din cadrul Karolinska Institutet din Suedia.

În cadrul evenimentului au avut loc o serie de întruniri și dezbateri, atât la nivel de management, cu privire la țelurile comune ale universităților partenere, cât și de ordin tehnic, cu privire la proiectele aflate în desfășurare. S-a discutat despre Neurotech RI (dedicat sprijinirii studenților și doctoranzilor implicați în cercetarea și inovarea în domeniul neuroștiințelor).La finalul evenimentului a avut loc adoptarea și semnarea declarației comune a rectorilor universităților fondatoare.

Profesor doctor Anca Dana Buzoianu a preluat președinția Consiliului de Administrație

Consorțiul Universităților Europene Neurotech EU este coordonat de Han van Krieken, Rector Magnificus al Universității Radboud din Olanda. Prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul Universității de Medicină „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca a preluat de la Michael Hoch, rectorul Universității din Bonn, funcția de Chairman of Board of Rectors, pentru următoarele 6 luni.

„Întâlnirea de la Cluj-Napoca a venit la momentul oportun, când trecem de la prima fază a proiectului, cea de acomodare și de adoptare a viziunii comune, la cea de-a doua, în care trebuie să ne concentrăm pe ceea ce avem de făcut și să creăm planuri pe termen lung pentru studenții, cercetătorii și profesorii noștri”, a declarat Han van Krieken, Rector Magnificus al Universității Radboud din Nijmegen, Olanda.

„A fost o deosebită plăcere să-i avem ca oaspeți la Cluj-Napoca pe colegii din consorțiu, mulți dintre ei fiind personalități importante din mediul academic internațional. Cei mai mulți dintre ei s-au aflat pentru prima dată în România. Pe lângă faptul că s-au arătat foarte impresionați de orașul nostru și de cultura românească, am descoperit o serie de puncte comune și de obiective strategice pe care le putem atinge împreună. În calitate de membru al acestei alianțe universitare de prestigiu, universitatea noastră beneficiază de o serie de oportunități deosebite, ce vor veni atât în sprijinul studenților noștri, cât și al cadrelor didactice și cercetătorilor. Vom demara o serie de colaborări la nivel științific și educațional și în afara consorțiului, pe alte discipline, în special cu universitățile cu programe de studiu în domeniul sănătății, precum Karolinska Institutet din Suedia”, transmite prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul Universității de Medicină „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca.

Mariya Gabriel, Comisarul European pentru Inovație, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret, și-a manifestat interesul și și-a oferit întregul sprijin pentru dezvoltarea proiectelor din cadrul consorțiului Neurotech EU , precum și al altor alianțe universitare europene.

Neuroștiința are un rol esențial, de la sănătate și asistență medicală până la învățare și educație, în abordarea unora dintre cele mai presante provocări cu care ne confruntăm astăzi în Europa.