Infofinanciar > Info > Clienții unei bănci românești sunt cei mai vulnerabili. Cea mai nouă fraudă online
Info

Clienții unei bănci românești sunt cei mai vulnerabili. Cea mai nouă fraudă online

taloane-pensie-sursa-foto-unsplash.com
Credit imagine: unsplash.com

Din ce în ce mai multe entități rău-voitoare încearcă să păcălească românii în mediul online. Procedeul numit „phishing” se referă la un atac informatic care urmărește identitatea și datele dumneavoastră. De cele mai multe ori, escrocii vor pretinde că reprezintă o instituție publică sau o rețea de socializare frecvent folosită pentru a fura informațiile dorite.

În ultima perioadă, au fost reclamate astfel de tentative frauduloase de către instituţii precum ANAF şi, mai nou, Banca Comercială Română (BCR). BCR se află pe locul al doilea în topul băncilor din România, având active de 89 de miliarde de lei în 2022. Asta îi conferă o cotă de piaţă de 13,9%. Prin urmare, un număr foarte mare de români riscă să fie afectat de noua tentativă de phishing.

Cum recunoşti frauda

Există mai multe semne după care te poţi ghida atunci când primeşti un email care pretinde să vină din partea BCR. În primul rând, mesajele oficiale din partea Băncii Comerciale Române au expeditorul „exemplu@bcr.ro”. Orice deviere de la această formă este un semnal de alarmă de fraudă online. La fel de grăitoare sunt greșelile gramaticale și de exprimare în limba română, care în general nu-și au locul în mesaje oficiale din partea instituțiilor bancare.

Alt pericol este reprezentat de link-urile și atașamentele din corpul email-ului. Majoritatea organizațiilor nu mai atașează link-uri sau fișiere în mesajele oficiale. În plus, descărcarea unor fișiere externe prezintă un risc real de infectare cu viruși care se multiplică și propagă, furând un număr cât mai mare de date.

Să nu uităm că site-urile pe care practicanții de phishing le folosesc vor avea identitatea vizuală a celor oficiale. Totuși, escrocii se dau de gol prin faptul că domeniile paginilor lor web diferă semnificativ de cele care aparțin cu adevărat afacerilor pe care le imită, informează într-un articol antena3.ro.

Ce faci când ai dubii

Atunci când nu ești sigur de veridicitatea unui mesaj primit în inbox, cel mai sigur este să contactezi instituția de la care pare să vină email-ul. În cazul BCR, clienții sunt încurajați să apeleze numărul *2227. Aici, vor intra în contact cu un operator, care le va prezenta exact situația în care se află. Aici intră posibilele restanțe, datorii etc. Dacă totul este în regulă și, mai mult, dacă nu s-a înregistrat nicio comunicare electronică din partea băncii, poți fi sigur că tocmai ai evitat o fraudă online.

Este recomandat să fim cât mai vigilenți în fața atacurilor de tip phishing. În momentul în care identificăm o anumită adresă drept frauduloasă, trebuie să o trecem în spam. Deși filtrele de spam au devenit din ce în ce mai eficiente în ultimii ani, este în continuare nevoie să semnalăm anumite acțiuni suspecte manual.