Info

Ciucă, anunț de ultimă oră pentru pensionari! Majorarea o să fie „în jur de 15%”, iar voucherele sociale se vor păstra în 2023

Nicolae Ciucă - sursa foto - realitatea.net
sursă foto: realitatea.net

Premierul României, Nicolae Ciucă, a declarat joi că bugetul de stat va fi votat de Parlament până la jumătatea lunii decembrie. În cadrul ședinței, acesta a declarat că bugetul nu a putut fi aprobat în octombrie, atunci când a fost preconizat, pentru că ministerele nu au avut puterea bugetară de a finanța programele la timp.

Inițial, în luna septembrie a acestui an, Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul va adopta proiectul de buget pe 2023 mai devreme de data de 27 octombrie. Însă, acest lucru nu s-a întâmplat. Politicienii au căzut încă de acord privind programele care să gestioneze deficitul bugetar și inflația, simultan cu identificarea resurselor bugetare pentru mărirea atât a salariilor, cât și a pensiilor pe anul viitor.

Ce a declarat Nicolae Ciucă?

Primul ministru a subliniat că ,,avem angajamentul să creștem pensiile cu rata inflației din acest an, care este în jur de 15%”, într-o declarație de presă făcută la Suceava, în Vicovu de Sus. El a menționat că programul de vouchere sociale, prin care românii cu venituri mici primesc câte 50 de euro, va fi păstrat și pentru anul 2023.

Premierul Nicolae Ciucă a oferit explicații și privind durabilitatea noii scheme de compensare a prețurilor la energie. Întrebat dacă planul va rămâne valabil până în 2025, el a explicat că ,,este foarte dificil să stabilim un ecart de timp atât de mare (…) Probabil vom merge pe încă un an de zile, începând de la 1 ianuarie”, conform economedia.ro.

Importanța bugetului de stat

Bugetul de stat reprezintă totalitatea veniturilor, a cheltuielilor și a surselor de finanțare destinate pentru realizarea funcțiilor autorităților publice centrale, cu excepția funcțiilor proprii sistemului public de asigurări sociale și sistemului de asigurări obligatorii de asistență medicală, precum și pentru stabilirea relațiilor cu alte bugete.

Bugetul de stat se administrează de către Ministerul Finanțelor, care este responsabil de elaborarea bugetului, cu contribuția ministerelor de resort și a altor instituții.

Statul va impozita bacșișul

Deși discuțiile principale din aceste zile vizează cum Guvernul va ajuta românii prin bugetul pe anul 2023, se pare că nu totul este atât de bine precum pare. Statul va impozita bacșișul primit de unii angajați, în contextul în care  comisia de buget-finanțe a votat un proiect de lege prin care bacșișul va fi impozitat cu 10% iar suma va fi trecută separat  pe bonul fiscal al operatorului economic.

Pentru finalizarea planului de reglementare au colaborat reprezentanții din Comisia de buget-finanțe a Camerei Deputaților, personalul din Horeca și departamentul de politică fiscală din Ministerul Finanțelor. Legea mai subliniază că bacșișul reglementat nu poate fi considerat de autoritățile fiscale ca venit de tip salarial și va fi asimilat angajaților iar simultan, nici comerciantul nu-l cataloga drept cheltuială.