Infofinanciar > Info > Ciolacu îl contrazice pe Iohannis! „Limitările sunt în regulamentul european”. Ce se întâmplă cu taxa de solidaritate pentru OMV
Info

Ciolacu îl contrazice pe Iohannis! „Limitările sunt în regulamentul european”. Ce se întâmplă cu taxa de solidaritate pentru OMV

Ciolacu Iohannis sursa foto romaniatv
sursa foto romaniatv

Marcel Ciolacu, liderul Partidului Social Democrat (PSD), a afirmat că Ministerul Finanțelor, controlat de PSD, a implementat regulamentul european negociat de Ministerul Energiei, controlat de Partidul Național Liberal (PNL), după ce președintele Klaus Iohannis a solicitat Ministerului Finanțelor să precizeze dacă firma OMV Petrom va fi obligată să plătească taxa de solidaritate în România.

Marcel Ciolacu, liderul PSD, a comentat solicitarea președintelui Klaus Iohannis de clarificare a actului normativ privind taxa de solidaritate prin intermediul Ministerului Finanțelor, care este parte PSD, deși a fost negociat de către Ministerul Energiei, parte PNL. El a declarat că, în ceea ce privește OMV Petrom, Comisia Europeană contrazice președintele, iar răspunsul primit este clar că regulamentul a fost transpus corect, fără nicio modificare. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a fost negociatorul din partea României și Ministerul Finanțelor a pus în aplicare ceea ce a negociat ministrul Energiei.

Ministerul Energiei nu a fost consultat de Ministerul de Finanțe

Klaus Iohannis a cerut Finanțelor să clarifice dacă OMV Petrom va plăti taxa de solidaritate în România, afirmând că Ministerul Energiei nu a fost consultat cu privire la actul normativ inițiat de celălalt minister în cauză.

OMV Petrom, care este cea mai mare companie integrată de energie din sud-estul Europei, a anunțat la începutul acestui an că se așteaptă să nu plătească taxa de solidaritate pentru anul fiscal 2022. Motivul acestei afirmații este faptul că, conform lor, aceasta are mai puțin de 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite, cum ar fi extracția petrolului, gaze naturale, extracția de ulei sau fabricarea produselor obținute din rafinarea petrolului. Ordonanța de urgență nr. 186, prin care se impune această taxă, a fost publicată la data de 29 decembrie 2022.

Klaus Iohannis a declarat cu privire la problemă că “Dacă va plăti sau nu o să vă spună cu siguranță cei care au făcut normativul, adică Ministerul Finanțelor. Am fost puțin surprins când m-am informat după aprobare și am aflat că Ministerul Energiei nu a fost cooptat în discuție. Chestiunea s-a discutat la nivel de Finanțe, ceea ce este în principiu în regulă, pentru că vorbim de o taxă, de un impozit. Dar am fost informat că se lucrează la acest act. Solicitarea mea a fost una singură: ca acest act să fie legal și clar, adică să nu încalce nicio directivă și nicio lege în vigoare în România și să fie atât de clar încât să nu apară discuții dacă este sau nu este. Rezultatul îl vedem la televizor: toată ziua, bună ziua se discută dacă este sau nu este. Cred că cei care eu lucrat pe document trebuie să vină să îl clarifice”, citează Economedia.

Declarația lui Adrian Câciu cu privire la problema dintre PNL și PSD

Ministrul Finanțelor a făcut recent noi afirmații cu privire la obligația de plătire a taxei de solidaritate de către companiile din sectorul energetic. Adrian Câciu a declarat că implementarea ordonanței a fost aprobată de Comisia Europeană și că toate companiile vor fi obligate să plătească această taxă, fără excepție.

„Comisia Europeană a spus foarte clar că nu există probleme cu modul în care România a transpus acest regulament, limitările sunt în regulamentul european. Politica este politică, responsabilitatea guvernamentală este alta, dar Comisia pentru buget din Senat a vizat favorabil în unanimitate această ordonanţă. Dacă erau probleme bănuiesc că puteau să amendeze”.

„Mai mult decât atât, acest act normativ este în Parlament. Dacă se consideră necesar îmbunătățirea lui, clarificarea lui, avem toată deschiderea. Din punctul meu de vedere, actul este clar. Am şi spus în ianuarie că toate companiile vor achita această taxă, iar modul în care unele companii manifestă în sens public anumite afirmaţii, trebuie văzut din perspectiva contribuabilului, dar statul are prin ANAF, capacitatea de a verifica şi de a analiza dacă aceste elemente de declarare sunt corecte şi se înscriu în scopul regulamentului”, a declarat Câciu, citat de Antena 3.