Infofinanciar > Lumea la zi > Unii dau, alții nu. Cine oferă sisteme Patriot către Ucraina
Lumea la zi

Unii dau, alții nu. Cine oferă sisteme Patriot către Ucraina

Ucraina Sursa foto Gazeta de Sud
Sursa foto Arhiva companiei

Unii sprijină, alții nu. Ucraina poate fi mărul discordiei între mai multe state europene. Grecia exclude furnizarea de sisteme de apărare antiaeriană către Ucraina, afirmă premierul Kyriakos Mitsotakis. Spania se pare că nu este de aceeași părere. Statul va trimite rachete Patriot în Ucraina.

Premierul a declarat că Grecia nu poate oferi Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană precum „Patriots” sau S-300. Va răspunde astfel presiunii exercitate de aliații din UE și NATO pentru a trimite mai mult ajutor militar Kievului. În contextul în care Rusia a intensificat atacurile aeriene asupra Ucrainei. Guvernele UE sunt presate să furnizeze mai multe sisteme de protecție Kievului, în special țări precum Grecia și Spania, care au astfel de sisteme în arsenal.

Grecia nu trimită niciun ajutor Ucrainei

„Grecia nu are de gând să trimită S-300 sau Patriot în Ucraina”, a declarat Mitsotakis într-un interviu acordat joi seara târziu la Skai TV.

Miniștrii Uniunii Europene au declarat luni că analizează de urgență cum să ofere mai multă apărare antiaeriană Ucrainei. Aceștia nu s-au oprit la promisiuni concrete privind sistemele Patriot pe care Kievul le apreciază cel mai mult.

„Am fost întrebați și am explicat de ce nu putem face acest lucru”, a spus Mitsotakis. El a adăugat că aceste sisteme sunt „esențiale pentru capacitatea noastră de descurajare”.

Apărarea este un subiect foarte sensibil pentru Atena, având în vedere tensiunile cu Turcia, mai ales pentru un guvern conservator. În trecut, Grecia a trimis în Ucraina mii de rachete, explozibili, vehicule FIV, explozibili incendiari de mare putere, muniție și rachete antitanc.

Statele Unite vor găzdui vineri o reuniune virtuală a donatorilor de ajutor internațional pentru Ucraina. Acest lucru s-a întâmplat la câteva zile după ce Congresul a ieșit dintr-o jumătate de an de blocaj pentru a aproba un pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

Spania va trimite rachete Patriot în Ucraina

Spania va trimite un număr mic de rachete Patriot în Ucraina, a relatat vineri ziarul El Pais. Acesta este răspuns la presiunile exercitate de aliații din UE și NATO pentru a trimite mai mult ajutor militar Kievului. Rusia a intensificat atacurile aeriene asupra Ucrainei. Guvernele UE au fost îndemnate să furnizeze mai multe sisteme de protecție Kievului, în special țări precum Grecia și Spania, care au în arsenal astfel de arme, conform reuters.com.

El Pais a declarat vineri că Spania a exclus livrarea de lansatoare antiaeriene Patriot, dar că va furniza armatei ucrainene rachete pentru acest sistem.

„Transferul unui număr mic de rachete a venit după ce Ministerul Apărării a refuzat să predea Ucrainei bateria pe care o are desfășurată din 2013 la granița turco-siriană. Va fi un număr foarte limitat. Rezerva de război a Spaniei este de aproximativ 50 de unități, iar interceptoarele sunt foarte scumpe”, a precizat El Pais.

Ministerul Apărării nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii cu privire la acest raport. Un diplomat spaniol a declarat reporterilor străini că Madridul trebuie să își intensifice angajamentul față de Ucraina. Spania are trei baterii pe care le-a cumpărat la mâna a doua din Germania în 2004 și 2014, potrivit El Pais.

La începutul acestei luni, președintele Volodimir Zelenski le-a spus membrilor NATO că Ucraina are nevoie de cel puțin șapte sisteme de apărare aeriană Patriot sau de alte sisteme de apărare aeriană de înaltă performanță pentru a contracara atacurile aeriene rusești. Acesta îi îndeamnă să își intensifice asistența militară pentru Kiev.