Infofinanciar > Info > Cine poate primi bani pentru plata facturilor. Condiţii care trebuie îndeplinite
Info

Cine poate primi bani pentru plata facturilor. Condiţii care trebuie îndeplinite

Facturi, Sursă foto: Economedia
Foto: facebook.com

Așa după cum s-a anunțat oficial, încă se dau bani pentru plata facturilor Voucherele pentru energie au fost alimentate deja cu o nouă tranşă în valoare de 700 lei.

Trebuie spă rețineți însă că aceste carduri pot fi folosite până la 27 decembrie 2023. Fie că sunt aferente primei tranșe, fie că sunt aferente celei de a doua tranșe.

Bani pentru plata facturilor

Din nefericire, UE a decis ca persoanele vulnerabile să nu mai primească ajutoare. Aceasta ne spune că există riscul ca voucherele pentru plata facturilor să nu mai fie acordate de anul viitor. Până atunci, la începutul lunii septembrie, s-au dat 700 de lei direct pe cardurile de energie.

Acesta este un sprijin pentru compensarea facturilor la energie. El se acordă categoriilor de beneficiari eligibili pe baza listelor comunicate de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS).  Listele sunt verificate de Ministerul de Finanțe, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Telecomunicații și Agenția Naționale de Administrare Fiscală.

Cum se primește

Ajutorul se acordă în două tranșe, a câte 700 de lei fiecare. El poate fi utilizat pentru plata următoarelor servicii/produse: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

Aceste ajutoare bănești, care vin în sprijinul oamenilor pentru ca aceștia să își poată achita facturile, se oferă în două tranșe, care valorează câte 700 de lei fiecare.

Pentru plata facturilor

Cardurile sunt emise și distribuite de Compania Națională Poșta Română. Instituția asigură și furnizarea de informații către public privind emiterea, distribuirea și utilizarea cardurilor de energie. Inclusiv cu privire la sesizările formulate.

Informații, inclusiv motivul pentru care o persoană nu a primit cardul, pot fi aflate la call-center-ul C.N. Poșta Română: 0319966.

Cine beneficiază

Beneficiază de ajutor pensionari cu venitul sub 2.000 de lei. Aceasta înseamnă inclusiv pensionari de invaliditate cu venitul sub 2.000 de lei, persoane cu handicap grav, accentuat sau mediu cu venitul sub 2.000 de lei. Dar și, familiile cu alocație de susținere. Media venitului lunar pe membru de familie nu poate depăși 2.000 de lei.

De asemenea, mai primesc ajutor și pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale. Dar și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani. Desigur, dacăși ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei.

Mai primesc și pensionarii de invaliditate, indiferent de vârstă și cu venituri lunare mai mici sau egale cu 2.000 lei.