Infofinanciar > Info > Ești chiriaș? Drepturi pe care nu știai că le ai
Info

Ești chiriaș? Drepturi pe care nu știai că le ai

capital.ro
Credit imagine: capital.ro

Locuitul cu chirie este o realitate pentru un procent important din români. Iar procentul este în creștere, având în vedere tendința mutării spre urbanul mare și zonele metropolitane. Chiar și așa, mulți dintre cei care dețin apartamente și le dau spre închiriere, precum și chiriașii, sunt adesea nesiguri de drepturile și obligațiile pe care le au.

Desigur, elementul tranzacțional – plata lunară făcută către proprietar – este o certitudine în această relație. Însă problemele sunt de detaliu: ce fac dacă are loc o ședință a asociației de proprietari, iar eu sunt chiriaș, de exemplu?

Cheltuielile asociaţiei de proprietari te privesc dacă eşti chiriaş?

Răspunsul scurt este că da – pe lângă banii pe care-i dai proprietarului în schimbul locuirii, precum şi întreţinerea şi utilităţile, trebuie să acoperi şi cheltuielile la comun, pe care le-a stabilit asociaţia de proprietari. Un chiriaş nu poate să facă parte din asociaţie, dar poate să ia parte la şedinţele administrative şi să ţină locul proprietarului. Acesta poate chiar să voteze anumite schimbări şi proiecte la nivelul condominiului dacă proprietarul i-a oferit acest drept.

De asemenea, există mai multe drepturi pe care chiriaşii trebuie să le cunoască pentru a avea o locuire fără evenimente foarte neplăcute. În primul rând, mulţi proprietari, indiferent dacă dau locuinţa spre închiriere direct sau angajează o agenţie imobiliară pentru a intermedia închirierea, vor cere un avans.

Acesta poate fi cerut înapoi în momentul în care părăseşti casa. De asemenea, poţi să nu achiţi ultima lună, cea în care cel mai probabil te pregăteşti pentru mutarea într-o nouă chirie.

Şi proprietarii au drepturi

Pe de altă parte, chiriaşii nu pot să distrugă sau să modifice mobila din apartament. Bineînţeles, modificările structurale, precum schimbarea pereţilor, a geamurilor, ori a anumitor instalaţii este strict interzisă fără acordul proprietarului.

De asemenea, proprietarii pot să selecteze chiriaşii în funcţie de anumite criterii, inclusiv legate de stilul de viaţă. Aşadar, ar putea să refuze fumătorii sau persoanele care au animale de companie. Este ideal, dacă eşti proprietar, să fii transparent cu aceste rugăminţi pe care le ai.

Pe de altă parte, chiria nu poate creşte fără ca acest lucru să fie stipulat în contract. Şi vizitele frecvente la imobilul închiriat trebuie să fie menţionate în documentul care certifică această tranyacţie imobiliară.

Iar dacă în imobil se întâmplă stricăciuni care nu sunt cauzate de chiriaş – spre exemplu, uzura unor electrocasnice – proprietarul este cel care trebuie să acopere cheltuielile legate de înlocuirea obiectelor sau repararea daunelor, explică jurnaliştii de la Fanatik.