Infofinanciar > Lumea la zi > Cine este ministrul de Externe pus acum în China! Statele Unite ar fi în avantaj
Lumea la zi

Cine este ministrul de Externe pus acum în China! Statele Unite ar fi în avantaj

Wang, sursa foto: stirilekanald.ro
sursa foto: stirilekanald.ro

Decizia Chinei de a-l numi din nou pe cel mai important diplomat al său, Wang Yi, în funcția de ministru de Externe, la o lună după ce „fosta stea în ascensiune”, Qin Gang, a dispărut din atenția publicului. Acest lucru înseamnă că Washingtonul va avea de-a face cu o figură cunoscută în încercarea sa de a stabiliza relațiile cu principalul său rival strategic.

Dar este puțin probabil ca revenirea lui Wang într-o funcție pe care a deținut-o în cea mai mare parte a ultimului deceniu să modifice traiectoria unei relații bilaterale problematice sau să înlăture îngrijorările legate de funcționarea opace a guvernului președintelui Xi Jinping.

Qin a fost înlăturat din funcție marți

Înlăturarea lui Qin, despre care se spune că este un protejat al lui Xi, a avut loc marți, 25 iulie, la doar o jumătate de an după ce acesta a preluat această funcție. Fostul ambasador în vârstă de 57 de ani în Statele Unite și consilier al lui Xi a preluat Ministerul în decembrie, dar nu a mai fost văzut în public din 25 iunie, când s-a întâlnit cu diplomații în vizită la Beijing. Ministerul a declarat că a fost în concediu din motive de sănătate, dar nu a oferit detalii. Wang, cunoscut la Washington pentru inteligența sa ascuțită și pentru apărarea uneori agresivă a pozițiilor Chinei, este de ani de zile un personaj important în relațiile dintre SUA și China.

Analiștii de la Washington spun că revenirea lui Wang la minister ar trebui să ajute Ministerul de Externe al Chinei să reia operațiunile normale după săptămâni de speculații internaționale despre soarta lui Qin. Dar este puțin probabil să producă vreo îmbunătățire majoră în relațiile tensionate dintre SUA și China, care au ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii. ,,Nimic din toate acestea nu schimbă motivele structurale ale fricțiunilor din relația noastră”, a declarat Joseph Torigian, expert în liderii comuniști chinezi la American University din Washington.

Ambasada Chinei la Washington nu a răspuns la o solicitarea din partea Reuters. În cadrul unui briefing de marți, 25 iulie, purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat al SUA, Vedant Patel, a declarat că este la latitudinea Chinei să-și aleagă ministrul de Externe și că Blinken s-a întâlnit de mai multe ori cu Wang.

China și SUA se luptă cu probleme controversate de mult timp

Cel de-al doilea mandat de ministru de Externe al lui Wang sugerează dorința Beijingului de a avea relații stabile cu SUA înainte de întâlnirile probabile ale lui Xi cu președintele american Joe Biden, care vor avea loc mai târziu în acest an, în marja unor summit-uri globale, inclusiv G20 din India, în septembrie, și o reuniune a liderilor Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) în California, în noiembrie. ,,Cu o serie de întâlniri internaționale majore care se apropiau, Xi a apelat implicit la cineva care are relații cu mulți dintre omologii săi străini”,  a declarat Rorry Daniels, director general al Asia Society Policy Institute. ,,În vremuri de incertitudine, China dorește continuitate și predictibilitate în această poziție”.

Diplomații americani și chinezi se luptă cu o serie de probleme controversate, inclusiv acțiunile tot mai agresive ale Chinei în ceea ce privește Taiwanul, insula autoguvernată pe care o revendică ca fiind a sa și controalele la export ale Statelor Unite menite să împiedice capacitatea Chinei de a dezvolta semiconductori avansați. Având în vedere aceste provocări, vechimea lui Wang în cadrul Partidului Comunist Chinez aflat la guvernare ar putea fi utilă pentru SUA.

Cine conduce relațiile externe din China?

În sistemul chinez, diplomatul de top nu este ministrul de Externe, ci directorul Comisiei pentru Afaceri Externe a Partidului Comunist Chinez, rol pe care Wang va continua să îl dețină. Jude Blanchette, expert în China la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington, a declarat că ,,poziția simultană a lui Wang în fruntea celor două poziții de top în politica externă a țării a eliminat un strat de birocrație pentru interlocutorii americani”.

Marți, 25 iulie, conținutul care îl menționa pe Qin a fost rapid eliminat de pe site-ul Ministerului chinez de Externe după numirea lui Wang. În fila de pe site-ul care conține de obicei biografia ministrului de Externe se putea citi pur și simplu ,,actualizare”. ,,Alegerea lui Wang pentru acest rol a reflectat, de asemenea, o lipsă de opțiuni bune pentru Beijing”, a declarat Craig Singleton, director adjunct al programului pentru China de la Fundația pentru Apărarea Democrațiilor, potrivit reuters.com.