Infofinanciar > Info > Cine se va bucura de o pensie cu 70% mai mare? Anunț din partea CNPP
Info

Cine se va bucura de o pensie cu 70% mai mare? Anunț din partea CNPP

pensii (sursă foto: evz.ro)
sursă foto: evz.ro

Mai este doar o lună până când seriorii din România se vor bucura de pensii mai mari. Căci de la 1 ianuarie 2024, veniturile acestea se vor majora în raport cu rata inflației, potrivit legii. Se ajunge astfel la o mărire de până la 13,8% . Dar aceasta va fi doar prima majorare a pensiilor de anul viitor.

De la 1 septembrie 2024 se anunță o nouă majorare de pensii. Atunci nu se va mai merge pe principiul inflației. Se va aplica o nouă formulă de calcul a pensiilor, potrivit unei noi legi. Iar acum potrivit unor informații din partea Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), au și început să se tipărească noile cupoane de pensi cu sumele modificate pentru fiecare pensionar.

Cine se va bucura de o pensie cu 70% mai mare?

Iar spre toamna anului viitor, acestea vor fi din nou modificate. Căci de la data de 1 septembrie, pensiile vor fi din nou majorate. În unele cazuri, pensionarii se vor bucura și de până la 70% mai mult la pensie. Este chiar vorba de sume cuprinse între 1.500 sau 2.000 de lei în plus.

„Valoarea punctului de pensie va crește de la 1.785 lei, va 2.032 lei. De această majorare vor beneficia toți pensionarii sistemului public de pensii”, spune Daniel Baciu, preşedintele Casei Naționale de Pensii Publice, în cadrul unei intervenții televizate. Astfel, se urmărește eliminarea inechităților din sistem. Iar cei care au mai mulți ani de vechime vor beneficia de bani în plus.

La momentul actual, pensiile românilor se se acordă în baza mai multor legi. Depinde de la caz la caz, în momentul în care un cetățean ieșea pe pensie și ce lege era atunci în vigoare. Ei bine, de data aceasta, Guvernul s-a decis să rezolve această problemă printr-o nouă lege ce se aplica din luna septembrie a anului viitor.

Anunț din partea CNPP

Astfel, potrivit informațiilor din partea CNPP, procesul de recalculare a pensiilor va începe curând. Însă până atunci e nevoie să se termine digitalizarea dosarelor de pensie. S-a ajuns în momentul actual la un procent de peste 95% dintre acestea. „Avem un exemplu aici, în față, care a avut un stagiu de cotizare contributiv de 37 de ani, în momentul de față are o pensie în plată. Vorbim de luna decembrie de 2.257 lei.

La data de 1 ianuarie 2024 când avem acea indexare de 13,8% pensia va fi majorată de la 2.257 lei la 2.569 lei.  Începând cu data de 1 septembrie, rezultând o pensie de 3.873 lei, care în cazul acesta este o creștere de 71,6% decât privește în prezent respectivul pensionar”, a mai spus Daniel Baciu, preşedintele Casei de Pensii,  la Antena 3 CNN, citează jurnalul.ro.