Infofinanciar > Lumea la zi > China vrea să își îmbunătățească relațiile cu Vaticanul. Taiwanul stă cu ochii pe cele două state
Lumea la zi

China vrea să își îmbunătățească relațiile cu Vaticanul. Taiwanul stă cu ochii pe cele două state

China Sursa foto Reuters
Sursa foto: arhiva companiei

China este dispusă să colaboreze cu Vaticanul pentru a îmbunătăți legăturile. Asta a declarat miercuri un oficial al Ministerului chinez de Externe, în urma remarcilor făcute de diplomatul de rang înalt al Sfântului Scaun. El a afirmat că dorește să deschidă un birou la Beijing.

Relațiile dintre Vatican și conducerea Partidului Comunist Chinez au fost istoric tensionate. Iar Vaticanul nu are relații diplomatice cu Beijingul, ci doar cu Taiwanul. Într-adevăr, este una dintre cele doar o duzină de țări care mențin legături diplomatice oficiale cu Taipei, care a urmărit cu nervozitate cum Papa Francisc încearcă să îmbunătățească legăturile cu China.

Vaticanul vrea să fie prezent în China

Vaticanul ar dori să înființeze un birou permanent în China. Asta a declarat marți cel mai înalt diplomat al său, cardinalul Pietro Parolin, în ceea ce ar reprezenta o îmbunătățire semnificativă a relațiilor.

„Suntem dispuși să lucrăm împreună cu Vaticanul pentru a promova îmbunătățirea continuă a relațiilor dintre China și Vatican”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Wang Wenbin, în cadrul unui briefing periodic.

El a adăugat că cele două părți au menținut „o comunicare profundă cu privire la relațiile bilaterale și la problemele fierbinți internaționale”.

Oficialii Vaticanului au menționat anterior necesitatea unui birou. Dar remarcile lui Parolin sugerează un nou impuls. Trimisul a afirmat că ar putea fi găsite noi modalități de a face acest lucru posibil.

Vaticanul menține un birou neoficial discret în Hong Kong. Dar cei doi reprezentanți ai săi nu îndeplinesc nicio funcție sau îndatorire de reprezentare. Și nu se întâlnesc cu oficiali.

Taiwanul, cu ochii pe Vatican și China

Taiwanul acordă o atenție deosebită interacțiunilor dintre Vatican și China, a declarat miercuri Ministerul de Externe al insulei.

Acesta a adăugat că China a „încălcat în mod repetat” un acord din 2018 cu Vaticanul care permite numirea episcopilor. Problema numirilor este o sursă de tensiune de lungă durată între Vatican și conducerea Partidului Comunist. Care este oficial ateu. Conținutul exact al acordului interimar, care urmează să fie prelungit în cursul acestui an, rămâne secret.

Ca răspuns la comentariile lui Parolin, Ministerul de Externe din Taiwan a declarat că continuă să promoveze cooperarea cu Vaticanul și Biserica Catolică în domenii precum asistența umanitară și apărarea în comun a valorilor fundamentale ale libertății religioase.

„Înțelegem că Sfântul Scaun speră să promoveze libertatea de credință și drepturile catolicilor chinezi. Și și-a exprimat public dorința de a trimite reprezentanți în China de mai multe ori”, a spus acesta într-o declarație.

China ia măsuri împotriva „libertății religioase”

În cei 100 de ani care au trecut de la primul sinod chinezesc, în 1924, China „a luat măsuri drastice împotriva libertății religioase”, a adăugat ministerul. Ministerul a făcut apel la toate națiunile să lucreze împreună pentru a îndemna China să înceteze „încălcările libertății religioase și ale drepturilor fundamentale ale omului”.

Ministrul adjunct al mediului din Taiwan, Shih Wen-chen, a condus luna aceasta o delegație la un seminar la Vatican privind schimbările climatice. El s-a întâlnit cu Papa Francisc. În acest fel a demonstrat prietenia profundă dintre Taiwan și Vatican, a adăugat acesta

De asemenea, a precizat că Vaticanul a trimis un emisar, ambasadorul său în Filipine, Charles John Brown, la inaugurarea de luni a președintelui taiwanez Lai Ching-te.

„Sperăm că vom avea parte de sprijinul dumneavoastră în continuare”, i-a spus președintele demisionar Tsai Ing-wen lui Brown în timpul unei întâlniri în biroul prezidențial cu puțin timp înainte de eveniment.

„Sfântul Părinte vă transmite salutările sale călduroase”, a răspuns Brown, în comentarii transmise în direct la televiziune.

China afirmă că Taiwanul este una dintre provinciile sale fără dreptul de a avea legături de la stat la stat. Poziție pe care guvernul de la Taipei o respinge, informează reuters.com