Infofinanciar > Lumea la zi > La nivel diplomatic, mai este China luată în serios? Beijingul acuză trădare din partea aliaților
Lumea la zi

La nivel diplomatic, mai este China luată în serios? Beijingul acuză trădare din partea aliaților

China (sursă foto: capital)

China afirmă că Filipine își neglijează partea sa dintr-un acord încheiat „în culise” în timpul administrației precedente. Dacă acest lucru s-ar dovedi adevărat, s-ar complica și mai mult o dispută teritorială deja extinsă în Marea Chinei de Sud. Este vorba despre un conflict, mai mult diplomatic, care ar putea atrage aliatul filipinez în dispută, adică SUA.

Dar un analist, expert în ceea ce se întâmplă în regiune, spune că Republica China interpretează greșit toată această situație. Sau că prezintă greșit termenii acestui acord neoficial. Asta chiar dacă nu își respectă propriile angajamente în temeiul dreptului maritim internațional.

Un fost purtător de cuvânt al lui Rodrigo Duterte, care a ocupat funcția de președinte al Filipinelor în perioada 2016-2022, a afirmat că Duterte a încheiat un „gentlemen’s agreement” cu China pentru a nu consolida BRP Sierra Madre. Aceasta din urmă este o navă de război filipineză eșuată în zona contestată Second Thomas Shoal pentru a miza pe revendicarea țării și transformată în cele din urmă în avanpost militar.

La nivel diplomatic, mai este China luată în serios?

În schimb, China ar fi fost de acord să mențină status quo-ul în apele din jurul țării din Asia de Sud-Est. China revendică aproape toată Marea Chinei de Sud ca teritoriu al său. Inclusiv zonele economice exclusive recunoscute la nivel internațional ale Filipinelor și ale altor câtorva vecini.

Aliații din Tratatul de apărare reciprocă al SUA au ripostat sub conducerea președintelui Ferdinand Marcos Jr.. În acest fel, China a fost determinată să răspundă mai dur, spun unii analiști. Iar luna trecută, în două rânduri, Garda de Coastă chineză s-a ciocnit cu convoaiele de aprovizionare ale Manilei destinate Second Thomas Shoal. Aceste incidente au provocat victime, doar răniți, din partea filipinezilor.

Săptămâna trecută, Marcos a negat că ar fi avut cunoștință de un astfel de aranjament atunci când a preluat mandatul. El a declarat că a fost „îngrozit” să audă că „am compromis, printr-un acord secret, teritoriul, suveranitatea și drepturile suverane ale Filipinelor”. China a acuzat în repetate rânduri Filipine că și-a încălcat cuvântul dat. Cei de la Beijing au afirmat că țara s-a angajat să nu livreze materiale de construcție pentru a consolida nava de război ruginită și, în cele din urmă, să o remorcheze.

Beijingul acuză trădare din partea aliaților

Departamentul de Stat al SUA și Departamentul de Afaceri Externe al Filipinelor nu au răspuns imediat la solicitări. „Părerea mea este că nu a existat cu adevărat un „gentlemen’s agreement” (o înțelegere amiabilă – traducere din engleză) de a nu aduce materiale de construcție pentru a consolida BRP Sierra Madre”, a declarat pentru Newsweek Jeffrey Ordaniel. Acesta este un cunoscut profesor asociat la Universitatea Internațională din Tokyo și cercetător senior la grupul de reflecție Pacific Forum, cu sediul în Honolulu.

„Duterte a spus că ceea ce a acceptat a fost menținerea status quo-ului pentru a menține pacea. BRP Sierra Madre a eșuat pe Second Thomas Shoal din 1999”, a adăugat el. Ordaniel a spus că Beijingul fie interpretează greșit, fie modifică declarația pe care fostul președinte a făcut-o în timpul întâlnirii cu omologul chinez Xi Jinping. Consolidarea navei pentru a nu se dezmembra înseamnă, de fapt, „menținerea status quo-ului”, a spus cercetătorul.

„Dacă Republica China este interesată să se asigure că angajamentele și acordurile au fost respectate, poate că ar trebui să înceapă cu UNCLOS (Convenția Națiunilor Unite asupra dreptului mării) din 1982, pe care Beijingul a semnat-o. Angajamentul Chinei din 1995, consemnat oficial, conform căruia structurile de la Mischief Reef erau doar adăposturi pentru pescari. Și declarația lui Xi din 2015, consemnată oficial, de a nu militariza caracteristicile revendicate în Marea Chinei de Sud, printre multe altele”.

LA ce rezultat s-a ajuns

El a continuat să sublinieze că nu există nicio înregistrare a acordului și, ca atare, nu este obligatoriu din punct de vedere juridic. Întrebat despre presupusul aranjament, un purtător de cuvânt al Ambasadei Chinei în Filipine a declarat pentru Newsweek că cele două țări au convenit la începutul acestui an asupra unui „nou model” de gestionare a situației de la Second Thomas Shoal, în urma unor „runde de comunicări serioase cu armata filipineză”.

„Din păcate, doar o singură rundă de misiuni de reaprovizionare a fost efectuată în cadrul acestor înțelegeri și aranjamente înainte ca acestea să fie abandonate unilateral de partea filipineză fără niciun motiv întemeiat”, a spus el, citat de Newsweek.