Infofinanciar > Info > China se impune și pe piața auto mondială! Doar în primul trimestru a livrat peste un milion de unități
Info

China se impune și pe piața auto mondială! Doar în primul trimestru a livrat peste un milion de unități

economica.net
FOTO: Economica

China face un pas important și în sectorul automobilistic. Industria din această țară câștigă terene pe piața auto internațională, căci doar în primele trei luni ale acestui an, China nu a avut adversar în privința exporturilor. Principala piața de desfacere a fost Rusia.

De exemplu, potrivit datelor furnizate de firma de consultanță AlixPartners, în primul trimestru al acestui an, China a livrat pe piața auto internațională 1,07 milioane de unități, fapt ce poate fi consemnat ca un record. A fost pentru prima oară când Beijing a devansat China la acest capitol, lider absolut la capitolul exporturi mondiale de autoturisme.

China câștigă teren pe piața auto mondială

În perioada ianuarie-martie 2023, China a exportat doar în Federația Rusă aproximativ 112.000 de autoturisme, un număr care se apropie de totalul de unități exportate de Beijing pe tot parcursul anului trecut. Însă, acest lucru se datorează și faptului că principalii producători europeni au oprit livrările spre Rusia.

Pe de altă parte, mărcile chinezești nu sunt atât de apreciate nici de europeni și nici de americani, iar acest lucru se reflectă în numărul de unități vândute pe cele două piețe. Doar 900.000 de vehicule au fost achiziționate de europeni și americani la un loc.

Dar chiar și în aceste condiții firma de consultanță estimează o creștere a vânzărilor de 67% până în 2026 pe continentul american și cel european. „Credem că acum este momentul în care mărcile chineze îşi vor începe influenţa lor perturbatoare asupra pieţelor occidentale”, a declarat directorul AlixPartners, Stephen Dyer.

Vânzările de mașini chinezești vor crește și la nivel global

În ce privește vânzările de autoturisme la nivel global, firma de consultanță estimează o creștere de 5% datorită cererii mari de autoturisme electrice. Defalcat, piața americană va înregistra o creștere de 10%, în timp ce în Europa și China interesul de autoturisme noi va genera o creștere 6 respectiv 3 procente. Nu este exclus ca pentru prima dată în ultimele decade, producătorii chinezi de automobile să își surclaseze concurența grație tehnologiilor cu care sunt echipate mărcile autohtone și care devin tot mai populare în rândul clienților tineri.

Constructorii auto străini întâmpină dificultăți în a-și menține poziția pe piața auto din China,fapt ce ridică un semn de întrebare referitor la viitorul pe termen lung pe piața auto asiatică. De exemplu, grupul german Volkswagen sau General Motors au reale probleme în a concura cu rivalii chinezi care lansează din ce în ce mai multe modele electrice.1

Trecerea la electricitate a alimentat ascensiunea Chinei ca putere exportatoare de automobile, exporturile din primul trimestru al acestui an de vehicule cu energie nouă, care includ vehiculele electrice au reprezentat 40% din totalul exporturilor auto din China. Belgia, Australia și Thailanda sunt principalele destinații pentru vehiculele electrice chinezești, iar Rusia este principala destinație de export pentru toate vehiculele fabricate în China, potrivit metroshipping.co.uk.