Infofinanciar > Lumea la zi > China, pe lista celor mai mari producători de droguri
Lumea la zi

China, pe lista celor mai mari producători de droguri

Fetanil.v1
Foto: facebook.com

Recent, președintele Statelor Unite, Joe Biden, a inclus China pe lista țărilor celor mai mari producători de droguri. Se pare că acolo sunt fabricate substanțe chimice utilizate în producția de droguri sintetice. Respectiv, precursori chimici pentru fentanil, un puternic opioid sintetic.

De asemenea, într-un memorandum trimis Congresului, Biden a acuzat Bolivia și Venezuela că nu și-au respectat obligațiile internaționale de combatere a traficului de droguri.

Cei mai mari producători de droguri

Lista țărilor cu cea mai mare producție și tranzit de narcotice întocmită anul acesta de Washington este formată din Afganistan, Bahamas, Belize, Bolivia, Birmania, China, Columbia, Costa Rica, Republica Dominicană, El Salvador, Guatemala, Haiti, Honduras, India, Jamaica, Laos, Mexic, Nicaragua, Pakistan, Panama, Peru și Venezuela.

Biden trebuie să trimită această listă Congresului în fiecare an pentru a stabili bugetul dedicat combaterii traficului de droguri.

El a adăugat China pe listă după ce legea a fost modificată. Acum sunt incluse și țările în care sunt fabricate substanțe chimice utilizate în producția de droguri sintetice.

Blestematul fetanil

„Statele Unite îndeamnă cu fermitate China și alte țări care sunt producătoare de aceste substanțe chimice să consolideze lanțurile de aprovizionare și să prevină traficul acestora”, a spus președintele în document.

Potrivit Washingtonului, cartelurile mexicane produc fentanil prin produse cosmetice achiziționate legal din China. Apoi îl trafichează în Statele Unite, unde această substanță a provocat cea mai gravă criză a opioidelor din istorie.

Biden a inclus din nou Bolivia, Venezuela și Birmania pe lista țărilor care nu și-au respectat obligațiile din acordurile internaționale. Mai cu seamă privind traficului de droguri în ultimul an.

El a clasificat drept „vitale” programele antidrog ale Statelor Unite care vizează aceste ţări, pentru a împiedica Congresul să reducă bugetul.

Biden e ferm

Președintele Biden a cerut Boliviei să ia măsuri pentru „reducerea culturilor ilicite de coca”. Acestea continuă să depășească limitele legale stabilite în legislația boliviană.

Pe de altă parte, Biden a scos Afganistanul din această categorie. Se pare că talibanii au făcut „progrese” în reducerea culturilor de mac, folosit pentru a produce heroină.

Columbia nu a fost clasificată. Dar Biden a avertizat că „culturile ilicite de coca și producția de cocaină rămân la niveluri istorice ridicate”.

Din acest motiv, el a cerut Columbiei „să acorde prioritate eforturilor de extindere a prezenței sale în regiunile producătoare de coca și de a realiza progrese durabile împotriva organizațiilor criminale”.