Infofinanciar > Lumea la zi > China oferă avantaje producătorilor germani de automobile. Doresc să prevină taxarea vehiculelor electrice
Lumea la zi

China oferă avantaje producătorilor germani de automobile. Doresc să prevină taxarea vehiculelor electrice

china sursa foto lifenews
Sursă foto: arhivă

China a sugerat că producătorii germani de automobile de lux ar putea beneficia dacă Berlinul convinge Uniunea Europeană. Să renunțe la tarifele impuse exporturilor chineze de vehicule electrice, potrivit unor persoane familiarizate cu această chestiune.

China a propus reducerea tarifelor existente pentru automobilele cu motoare mari. În schimbul renunțării la taxele planificate pentru vehiculele electrice asupra importurilor din țara asiatică, au declarat aceste persoane. Acestea au vorbit sub rezerva anonimatului pentru a purta discuții private. În prezent, Beijingul
impune o taxă de 15% pe vehiculele de pasageri din bloc.

China oferă avantaje producătorilor germani

Ministrul chinez al comerțului, Wang Wentao, a făcut aluzie la posibilitatea avantajelor pentru omologul său german Robert Habeck. În timpul unei întâlniri sâmbătă la Beijing, a declarat una dintre persoane. Vizita sa de trei zile în cea de-a doua economie a lumii. A avut loc la câteva săptămâni după ce UE a propus creșterea taxelor pentru mașinile electrice până la 48% în cursul acestui an.

Schimbul reflectă o neconcordanță între modul în care UE și China abordează disputa. Comisia Europeană afirmă că stabilește tarife pe baza concluziilor juridice ale unui studiu aprofundat. Privind subvențiile de stat masive acordate de Beijing. Taxele urmăresc să uniformizeze condițiile de concurență. Prin compensarea ajutorului chinez cu ceva de valoare egală.

Dar acest exercițiu juridic a fost întotdeauna vulnerabil la presiunile politice. Iar guvernul președintelui Xi Jinping a folosit atât morcovi, cât și bețe în roate. Pentru a convinge Berlinul să îl ajute în comerțul cu cai. Beijingul a semnalat anterior că ar putea impune o taxă de 25% pe mașinile europene mari. O măsură care ar afecta producătorii germani de automobile de lux, inclusiv Mercedes-Benz Group AG și BMW AG.

Pericolul pentru Comisie este Berlinul, care se opune deja tarifelor, ar putea fi convins de industria sa auto masivă. Să rupă rândurile și exercite presiuni asupra brațului executiv al blocului și asupra altor state membre. Folosinduși greutatea în calitate de cea mai mare economie a UE.

Comisia Europeană și Ministerul Comerțului din China nu au răspuns la solicitările de comentarii. Ministerul Economiei din Germania a refuzat confirme comentariile lui Wang.

Negocierile de la Beijing

Potrivit lui Deborah Elms, șefa departamentului de politică comercială din cadrul Fundației Hinrich, oficialii de la Beijing mai au încă o marjă de negociere: „UE ar putea opta oricând pentru amânarea impunerii tarifelor, în așteptarea rezultatului negocierilor”, a adăugat ea. „Atâta timp cât cele două părți fac suficiente progrese în direcția unui răspuns, este posibil să se oprească cronometrul”.

Negocierile de la Beijing au avut loc în timp ce șeful UE pentru comerț, Valdis Dombrovskis, a avut o convorbire video „sinceră și constructivă” cu omologul său chinez în cursul weekendului. Înalții funcționari ai celor două părți abia dacă și-au vorbit în timpul anchetei.

Cele două părți au convenit se angajeze pe baza faptelor și cu respectarea deplină a normelor OMC, a declarat Olof Gill, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene. „Partea UE a subliniat că orice rezultat negociat al anchetei sale trebuie să fie eficient în abordarea subvenționării prejudiciabile”.

Pentru China, stoparea tarifelor ar putea trimite un semnal important altor economii majore. Canada se gândește acum, de asemenea, la potențiale taxe pentru vehiculele electrice chinezești, pentru a se alinia la măsurile luate de UE și SUA, unde președintele Joe Biden a anunțat o taxă de 100% pentru astfel de produse.

UE este deschisă la soluții alternative

În ultimele luni, departamentele guvernamentale chineze, presa controlată de partid și alte grupuri afiliate statului au desfășurat o campanie crescândă de amenințări vizând brandy-ul francez, șunca spaniolă, vehiculele germane cu motoare mari și alte sectoare precum aviația.

China a încercat să transforme discuțiile într-o negociere mercantilă și a încercat să divizeze statele membre prin presiuni bilaterale asupra lor, au declarat unele dintre persoane. Deși UE este deschisă la soluții care ar avea aceleași efecte ca tarifele compensatorii, acestea ar trebui să respecte pe deplin normele Organizației Mondiale a Comerțului.

Idei precum introducerea de către China a unor cote autoimpuse pentru exporturile sale de vehicule electrice în loc de tarife sunt puțin probabil îndeplinească aceste criterii, a declarat una dintre persoanele familiare.

UE a notificat producătorii de vehicule electrice la începutul acestei luni va introduce noi tarife provizorii în iulie, în urma unei anchete care a durat luni de zile. Taxele vor fi introduse inițial printr-o garanție, urmând să fie colectate în cazul în care taxele definitive sunt impuse în noiembrie.

Companiile se luptă cu tarife personalizate

Unele companii se confruntă cu tarife personalizate. SAIC Motor Corp. se pregătește pentru un tarif de 38,1% pe lângă rata existentă de 10%, BYD pentru un tarif suplimentar de 17,4%, iar Geely – care deține Volvo Car AB – pentru o taxă suplimentară de 20%. Alți producători de vehicule electrice din China care au cooperat la anchetă, dar nu au fost incluși în eșantion, vor fi supuși unei taxe medii ponderate de 21%, în timp ce alții vor fi taxați cu 38,1%.

China a criticat această măsură ca fiind protecționistă și nebazată pe criterii obiective. A amenințat că va riposta și a lansat deja anchete antidumping privind importurile de carne de porc și coniac.
Pe măsură ce negocierile continuă, China ar putea, de asemenea, încerce ofere o mai mare transparență cu privire la finanțarea politicilor industriale sau se ofere retragă subvențiile pe care UE lea identificat ca fiind incompatibile cu obligațiile OMC, potrivit lui Scott Kennedy, specialist în China la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale.

fi surprins dacă am vedea ceva semnificativ înainte de o ofertă de ultimă oră din partea Chinei, chiar înainte de termenul limită pentru sancțiunile finale de la începutul lunii noiembrie, a adăugat el, potrivit bloomberg.