Infofinanciar > Lumea la zi > China, noi dispute în relația cu Taiwan. Tensiuni privind turismul și rutele aeriene
Lumea la zi

China, noi dispute în relația cu Taiwan. Tensiuni privind turismul și rutele aeriene

China si Taiwan sursa foto Capital
sursa foto capital.ro

Miercuri, Administrația pentru turism din Taiwan a cerut agențiilor să nu mai organizeze noi excursii de grup în China. Deoarece Beijingul nu a permis încă astfel de călătorii pe insulă pentru turiștii chinezi și a modificat o rută de zbor în sensibila strâmtoare Taiwan.

După pandemie, China a reluat în mare parte permisiunea pentru ca cetățenii săi să viziteze o serie de destinații turistice populare, inclusiv Japonia. Dar încă nu a adăugat Taiwanul din nou pe lista aprobată, pe fondul tensiunilor continue dintre Beijing și Taipei. China revendică Taiwanul, guvernat democratic, ca teritoriu propriu, în ciuda obiecțiilor puternice ale guvernului de la Taipei.

China, noi dispute în relația cu Taiwan

Taiwanul plănuise să reia excursiile de grup pentru taiwanezi în China începând cu 1 martie. După ce acestea au fost suspendate în timpul pandemiei COVID-19. Iar autoritatea pentru turism a declarat că cele deja organizate de la această dată până la 31 mai pot continua. Dar, lucrurile s-au schimbat. Mai ales având în vedere că statul chinez nu permite cetățenilor săi să viziteze Taiwanul. La aceste probleme se adaugă și modificarea de către China a unei rute de zbor prin strâmtoarea Taiwan săptămâna trecută. Agențiile de turism taiwaneze nu mai pot organiza alte excursii, a declarat administrația pentru turism într-o declarație.

Guvernul taiwanez și-a exprimat furia după ce China a schimbat „unilateral” traiectoria de zbor în apropierea liniei mediane a strâmtorii. Spunând că pare a fi o încercare deliberată de a schimba status quo-ul pentru posibile mijloace militare. China a minimalizat scandalul, spunând că este o măsură de rutină pentru a reduce presiunea din spațiul aerian. Taiwanezii pot în continuare să viziteze China în călătorii individuale. În timp ce chinezii care locuiesc în țări terțe au primit din septembrie anul trecut permisiunea de a veni din nou în Taiwan ca turiști, conform Reuters .

China schimbă traiectoria de zbor în Strâmtoarea Taiwan

Administrația chineză a aviației civile a precizat într-o scurtă declarație că anulează o „măsură de compensare” pentru operarea spre sud a rutei de zbor M503. Care se află chiar la vest de linia mediană a strâmtorii. Linia mediană a servit ani de zile ca o barieră neoficială între Taiwanul revendicat și China. Dar liderii chinezi afirmă că nu îi vor recunoaște existența. Iar avioanele de război chinezești o survolează acum în mod regulat. În timp ce Beijingul încearcă să facă presiuni asupra Taipei pentru a accepta revendicările sale de suveranitate.

De asemenea, China a declarat că deschide rute de la vest la est, cu alte cuvinte în direcția Taiwanului, pe două rute de zbor din orașele chinezești Xiamen și Fuzhou. Care sunt aproape de grupurile de insule Kinmen și Matsu, controlate de taiwanezi, care au zboruri regulate către Taiwan.

Atât administrația aviației civile din Taiwan, cât și Consiliul pentru afaceri cu China continentală, care elaborează politica chineză, au calificat aceste măsuri drept „unilaterale”. De asemenea, aceștia au protestat vehement împotriva lor. Consiliul pentru afaceri continentale a declarat că statul chinez ignoră siguranța zborurilor, nu respectă Taiwanul și încearcă să „împacheteze” aviația civilă. Totul fiind realizat din considerente politice sau militare pentru a schimba eventual status quo-ul în strâmtoare, conform Reuters .