Infofinanciar > Lumea la zi > China face acuzații! „NATO ne instigă la confruntare cu Rusia. Ar trebui să înceteze”
Lumea la zi

China face acuzații! „NATO ne instigă la confruntare cu Rusia. Ar trebui să înceteze”

strag china arhiva foto
sursa foto arhiva companiei

China susține că NATO o „instigă la confruntare” cu Rusia după ce liderii alianței defensive s-au arătat „profund îngrijorați” de apropierea dintre Beijing și Moscova pe fondul invaziei ruse din Ucraina.

„Parteneriatul strategic din ce în ce mai strâns dintre Rusia şi China, precum şi încercările lor întrepătrunse de a destabiliza şi remodela ordinea internaţională bazată pe reguli provoacă îngrijorări profunde”, se arată în declaraţia finală.

China „joacă acum un rol determinant în războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei”, au adăugat liderii NATO, cerând Beijingului, „în calitatea sa de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, să nu mai susţină material şi politic efortul de război“ al Kremlinului.

Beijingul a susținut că este vizat de o „calomnie” și a denunțat un comunicat „impregnat de o mentalitate demnă de Războiul Rece şi de o retorică beligerantă”.

„NATO ar trebui să înceteze să promoveze o aşa-numită ameninţare chineză, să nu mai incite la confruntare şi la rivalitate şi să contribuie mai mult la pacea şi stabilitatea mondială”, a transmis purtătorul de cuvânt al misiunii chineze pe lângă Uniunea Europeană (UE), citat de AFP.