Infofinanciar > Lumea la zi > China este pregătită să fie un partener și un prieten al Statelor Unite
Lumea la zi

China este pregătită să fie un partener și un prieten al Statelor Unite

Xi Jinping Joe Biden (sursă foto: Radio Free Asia)
sursa foto arhiva companiei

China este pregătită să fie un partener și un prieten al Statelor Unite și există mult spațiu pentru cooperarea bilaterală, a declarat miercuri președintele Xi Jinping în fața directorilor americani din San Francisco, în timp ce Beijingul încearcă să liniștească mediul de afaceri mondial și să contracareze dificultățile țării sale de a atrage investiții străine.

Executivii americani au luat masa cu Xi în marja forumului de cooperare economică Asia-Pacific (APEC), după o zi de discuții între liderul chinez și președintele american Joe Biden, menite să stabilizeze relațiile dintre cele mai mari două economii ale lumii.
Xi a fost ovaționat în picioare când a intrat în sală și alte două înainte și după ce a urcat pe scenă pentru a vorbi.

Lumea are nevoie ca China și SUA să colaboreze și este greșit să privim China ca pe o amenințare și să jucăm un joc cu sumă zero împotriva ei, a declarat Xi într-un discurs adresat audienței, printre care se numărau și unii aleși cu grijă de Beijing, scrie Reuters.

„China nu caută sfere de influență”

„Indiferent de stadiul de dezvoltare pe care îl va atinge, China nu va urmări niciodată hegemonia sau expansiunea și nu își va impune niciodată voința asupra altora. China nu caută sfere de influență și nu va purta un război rece sau un război fierbinte cu nimeni”, a spus Xi.
El și-a asigurat audiența că „indiferent de modul în care evoluează peisajul global, tendința istorică de coexistență pașnică între China și Statele Unite nu se va schimba”.

Tonul optimist al lui Xi față de relațiile cu SUA a fost în contradicție cu corul negativ al vocilor de la Washington, unde Congresul american găsește un consens bipartizan neobișnuit în ceea ce privește necesitatea de a contracara Beijingul.

Dineul de înaltă securitate a fost o șansă pentru companii de a asculta direct de la liderul chinez, în timp ce acestea caută modalități de a naviga prin încetinirea economică a Chinei, un impuls al SUA de a „de-risca” unele lanțuri de aprovizionare americane din China și incertitudinea cauzată de extinderea normelor de securitate ale Chinei.