Infofinanciar > Lumea la zi > China câștigă războiul mineralelor. Multe proiecte din Occident au fost suspendate
Lumea la zi

China câștigă războiul mineralelor. Multe proiecte din Occident au fost suspendate

strag china arhiva foto
sursa: arhiva foto

În ultimii câțiva ani, Occidentul a încercat să rupă controlul Chinei asupra mineralelor care sunt esențiale pentru apărare și pentru tehnologiile ecologice. În ciuda eforturilor lor, companiile chinezești devin mai dominante.

Acestea își extind operațiunile, supraîncărcând oferta și determinând scăderea prețurilor. Contracandidații lor nu pot concura.

„China nu stă pe loc așteptând să ne ajungă din urmă” a declarat Morgan Bazilian, directorul Institutului Payne de la Colorado School of Mines. „Ei fac investiții pe lângă investițiile lor deja masive în toate aspectele lanțului de aprovizionare cu minereuri critice” a precizat acesta.

Uzinele chinezești împânzesc arhipelagul indonezian

Să luăm exemplul nichelului, care este necesar pentru bateriile vehiculelor electrice. Uzinele de prelucrare chinezești care împânzesc arhipelagul indonezian pompează cantități uriașe din acest mineral din instalații noi și în extindere, zdruncinând piața.

Între timp, gigantul minier Glencore, cu sediul în Elveția, își suspendă operațiunile la uzina de nichel din Noua Caledonie, un teritoriu francez, concluzionând că nu poate supraviețui în ciuda ofertelor de ajutor financiar de la Paris. Compania britanică Horizonte Minerals, a cărei nouă mină braziliană era așteptată să devină o sursă majoră pentru Occident, a declarat luna trecută că investitorii au renunțat, invocând oferta excesivă de pe piață.

Proiecte amânate

Proiectele de litiu din SUA și Australia au fost amânate sau suspendate după o creștere a producției chinezești la nivel național și în Africa Subsahariană.

Singura mină de cobalt dedicată din SUA și-a suspendat, de asemenea, operațiunile anul trecut, la cinci luni după ce demnitarii locali au participat la ceremonia de inaugurare a acesteia. Proprietarii acesteia spun că se luptă cu un val de cobalt produs de chinezi din Indonezia și Republica Democratică Congo.

Anul trecut, producția non-chineză de cobalt rafinat a scăzut la cel mai scăzut nivel din ultimii 15 ani, potrivit Darton Commodities. Ponderea mineritului de litiu realizat în China sau de companii chinezești din străinătate a crescut de la 14% în 2018 la 35% în acest an, potrivit Fastmarkets, un furnizor de informații despre mărfuri. În același timp, procesarea litiului realizată în China a crescut de la 63% în 2018 la 70%, potrivit Fastmarkets.

Această expansiune fulminantă a asaltat producătorii occidentali, care spun că economia internă a Chinei nu poate absorbi întotdeauna avalanșa de minerale pe care firmele sale le aduc pe piață. Creșterea mai lentă decât se aștepta a vânzărilor de mașini electrice în China anul trecut a însemnat că au existat mai puțini cumpărători pentru valul de minerale din China, contribuind la prăbușirea prețurilor globale.

Ceea ce este și mai îngrijorător pentru producătorii occidentali este faptul că nu există prea multe semne de încetare, potrivit The Wall Street Journal.